Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς μετά την αποκάλυψη μιας διάρρηξης στο σπίτι του, κατήγγειλε σήμερα τα «βρόμικα πλήγματα» που δέχεται, εν μέσω μιας ταραχώδους συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του.

Φωνάζοντας «εγκληματία» και «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς εμπόδιζαν επί σχεδόν μία ώρα τον αρχηγό του κράτους να πάρει τον λόγο. Πολλοί από αυτούς εκδιώχθηκαν από την αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σίριλ Ραμαφόζα, 69 ετών, κατηγορείται ότι απέκρυψε από την αστυνομία και την εφορία μια διάρρηξη που έγινε σε μια από τις ιδιοκτησίες του. Στη διάρρηξη αυτή βρέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, σε μετρητά, κρυμμένα μέσα στα έπιπλα.

Ο πρόεδρος έκανε λόγο για «βρόμικα χτυπήματα» και «εκφοβισμό» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα τον φοβίσουν οι απειλές οποιουδήποτε είδους», επαναλαμβάνοντας ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει προτεραιότητά του. «Δεν θα κλονιστούμε. Θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», είπε ο Ραμαφόζα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Τζέικομπ Ζούμα στην προεδρία όταν ο τελευταίος εξωθήθηκε σε παραίτηση το 2018 λόγω μιας σειράς σκανδάλων.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, τον Φεβρουάριο του 2020 διαρρήκτες μπήκαν σε ένα αγρόκτημα που ανήκει στον Ραμαφόζα, στα βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ. Βρήκαν εκεί χρήματα, ένα ποσό περίπου 3,8 εκατομμυρίων ευρώ σε χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Άρθουρ Φρέιζερ, τον άνθρωπο που κατέθεσε τη μήνυμα. Ο Φρέιζερ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος «πλήρωσε» τους διαρρήκτες «για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ραμαφόζα υποστήριξε ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι «υπερβολικά» και ότι τα χρήματα που κλάπηκαν προέρχονταν από μια νόμιμη συναλλαγή που αφορούσε την πώληση ζώων.

Το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Δεκέμβριο εάν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ραμαφόζα για μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2024.

Η Διαμεσολαβήτρια της Δημοκρατίας, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά έρευνα για την υπόθεση της διάρρηξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης