Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ και ο αρχηγός των ανταρτών και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρικ Μάκαρ συμφώνησαν την Πέμπτη να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας έως το Σάββατο, ένα στάδιο που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό και θεωρείτο καθοριστικό για τον τερματισμό έξι χρόνων εμφυλίου πολέμου.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία ο Κίιρ και ο Μάκαρ θα κατέχουν ηγετικές θέσεις – κλειδιά, αναμένεται να επισημοποιηθεί έως το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ακριβώς στον χρόνο της προθεσμίας που έχει τεθεί πέρυσι υπό την πίεση των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων χωρών της Ανατολικής Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Συμφωνήσαμε να σχηματίσουμε την κυβέρνηση μέσα σε δύο ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου. Συζητάμε ακόμη άλλα θέματα και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση”, δήλωσε ο Μάκαρ στο τέλος της συνάντησης που είχε στη Τζούμπα με τον Κίιρ.

Ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κυβερνήσουν μαζί έπειτα από δύο προηγούμενες προσπάθειες που είχαν αποβεί άκαρπες.

Ένα αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήρθη το Σάββατο, όταν ο Κίιρ συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των πολιτειών του Νοτίου Σουδάν από 32 σε 10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νότιο Σουδάν, η νεότερη χώρα του κόσμου, μετά τη διάσπασή του από το Σουδάν το 2011, βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο το 2013, αφότου ο πρόεδρος Κίιρ κατηγόρησε τον Μάκαρ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρός του, ότι σχεδίαζε πραξικόπημα.

Ο εμφύλιος πόλεμος άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και προκάλεσε τον εκτοπισμό σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης