Ένα πλοίο του Ναυτικού της Νότιας Κορέας, με περίπου 100 άτομα πλήρωμα, βυθίστηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου της Κορέας και κοντά στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στο νησί Baengnyeong, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Yonhap αξιωματούχοι του Ναυτικού της Ν. Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Νοτιοκορεάτικο πλοίο εξαπέλυσε πυρά εναντίον άλλου πλοίου από τον Βορρά, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν, επίσης, ότι τα πυρά που εξαπέλυσε ένα δεύτερο Νοτιοκορεάτικο πλοίο δεν ήταν προς σκάφος της Β. Κορέας, αλλά προς ένα σμήνος πουλιών στην επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματίες, αλλά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν έξι πλοία του Ναυτικού και δύο της Ακτοφυλακής της Νότιας Κορέας.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί επιτυχώς από τη θάλασσα τουλάχιστον 58 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας επιβεβαίωσε αργότερα το περιστατικό με κορυφαίο αξιωματούχο να δηλώνει ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν μετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μέχρι στιγμής δεν διαθέτει στοιχεία ή πληροφορίες που να εμπλέκουν τη Βόρεια Κορέα στο θέμα της βύθισης του πλοίου και η Σεούλ ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχος, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ναυαγίου.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-Μπακ, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά το περιστατικό, το οποίο συνέβη το βράδυ (τοπική ώρα) της Παρασκευής. Το 1.200 τόνων πλοίο ξεκίνησε να βυθίζεται περίπου στις 21:30, ύστερα από ισχυρή έκρηξη που άνοιξε μεγάλη τρύπα στην άτρακτό του, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Σύμφωνα με το BBC, εντολή δόθηκε στον στρατό να εστιάσει τις προσπάθειές του στην διάσωση των μελών του πληρώματος.

Πολεμικά πλοία της Βόρειας και της Νότιας Κορέας είχαν εμπλακεί και πάλι σε ανταλλαγή πυρών, ανοιχτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Τότε και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι παραβιάστηκαν τα εθνικά χωρικά τους ύδατα.

Επίσης τον Ιανουάριο, το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας έριξε βολές στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα αμφισβητούμενα ύδατα, την κυριότητα των οποίων διεκδικούν και οι δύο χώρες, ισχυριζόμενο ότι η περιοχή αποτελεί «πεδίο βολής» του Ναυτικού της Β. Κορέας και ότι οι βολές ήταν μέρος «στρατιωτικής άσκησης». Η Νότια Κορέα ανταπέδωσε τα πυρά, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες από το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, τον Φεβρουάριο η Βόρεια Κορέα ανακήρυξε τέσσερις περιοχές, στην αμφισβητούμενη γκρι ζώνη των χωρικών υδάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, ως πεδία βολής του πολεμικού της Ναυτικού, και προχώρησε στην πολλαπλή εκτόξευση πυραύλων κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης