Ντ. Μεντβέντεφ: «Καμία ανοχή σε εξτρεμιστές και προβοκάτορες»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, 12:09
Ντ. Μεντβέντεφ: «Καμία ανοχή σε εξτρεμιστές και προβοκάτορες»
Η Ρωσία δεν θα δεχθεί ξένη ανάμειξη ούτε «χειραγώγηση» από «προβοκάτορες και εξτρεμιστές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους με όλα τα νόμιμα μέσα είναι διασφαλισμένο, αλλά οι απόπειρες να χειραγωγηθούν οι Ρώσοι πολίτες, να παρασυρθούν σε λάθη ή να υποκινηθούν κοινωνικές αναταραχές, είναι απαράδεκτες.

Δεν θα επιτρέψουμε σε προβοκάτορες και εξτρεμιστές να βάλουν την κοινωνία μας σε περιπέτειες ούτε θα ανεχθούμε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας» επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση του πολιτικού και του εκλογικού συστήματος που θα επιτρέψει την απευθείας εκλογή των περιφερειακών κυβερνητών αντί του διορισμού τους από το Κρεμλίνο.

«Προτείνω πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος. Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους ενεργούς πολίτες το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή» είπε.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δηλώνουν τις μεγάλες δαπάνες τους, εις ένδειξη της βούλησής του να πατάξει τη διαφθορά στην εξαπλούμενη ρωσική γραφειοκρατία.

«Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να επιβληθεί έλεγχος στις δαπάνες των κρατικών αξιωματούχων, όταν τα έξοδά τους δεν ανταποκρίνονται στα έσοδά τους» υπογράμμισε. Παράλληλα, ο Μεντβέντεφ πρότεινε τη δημιουργία «δημόσιας τηλεόρασης» ανεξάρτητης από το κράτος.

Τα ρωσικά Μ.Μ.Ε. επικρίθηκαν έντονα, επειδή αγνόησαν τις μαζικές διαδηλώσεις στις αρχές του μήνα κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Σύμφωνα με ανάλυση ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από 10.00 ως 200.000 άνθρωποι είναι πιθανό να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που έχει προγραμματίσει η αντιπολίτευση για το Σάββατο στη Μόσχα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και για να καταγγείλει νοθεία υπέρ του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, 13:06