Ντέιβιντ Μπάουι: «Σκωτία μείνε στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014, 14:29
Ντέιβιντ Μπάουι: «Σκωτία μείνε στο Ηνωμένο Βασίλειο»
Ο σταρ της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι επωφελήθηκε από μια βράβευσή του για να δώσει το δικό του στίγμα στη συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καλώντας τους Σκωτσέζους να μην εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. «Σκωτία μείνε μαζί μας», τονίζει ο 67χρονος Μπάουι μέσω της Κέιτ Μος. Το μοντέλο ανέγνωσε το μήνυμα του Μπάουι, παραλαμβάνοντας για λογαριασμό του βραβείο κατά τη χθεσινοβραδινή απονομή των βρετανικών βραβείων Brits.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 θα πραγματοποιηθεί στη Σκωτία δημοψήφισμα σχετικά με το αν οι κάτοικοί του επιθυμούν ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Όσοι τάσσονται υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ως εθνικό νόμισμα η στερλίνα λόγω της δυναμικής της και κυρίως λόγω της διατήρησης σχέσεων «καλής γειτονίας» με το Λονδίνο σε εμπορικό επίπεδο.

Ωστόσο, τα τρία βρετανικά πολιτικά κόμματα προειδοποίησαν τους Σκωτσέζους πως δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, σε έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας επισημαίνονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη Σκωτία, εάν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη στερλίνα μονομερώς, να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ και να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα. «Η πρόσφατη εμπειρία της Ευρωζώνης έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί μια επιτυχημένη επίσημη νομισματική ένωση, χωρίς στενή δημοσιονομική ενοποίηση και κοινές ρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προειδοποίηση των τριών κύριων βρετανικών πολιτικών κομμάτων πως οι Σκωτσέζοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά το σχόλιο αυτό. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που δημοσιεύεται σήμερα στη Σκωτσέζικη Ντέιλι Μέιλ φαίνεται πως επιβεβαιώνει την πρόβλεψη αυτή. 

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014, 14:38