Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία παίρνει σιγά σιγά «φωτιά», καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα παρατάσσονται σε θέσεις μάχης. Αυτήν την περίοδο, τη φωτιά ανάβει το νέο κόμμα που τίθεται κατά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και τραβά – όπως αναμενόταν – τα βλέμματα.

Το βράδυ της Δευτέρας το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στη Φρανκφούρτη, μέσα σε μια κατάμεστη από 1.200 άτομα αίθουσα, παρουσία πολλών δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε άδικο, όταν έλεγε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα σχέδια βοήθειας των εταίρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» δήλωσε ο Κόνραντ Άνταμ, πρώην αρθρογράφος των συντηρητικών εφημερίδων «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Die Welt», ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία». «Θέλουμε η κάθε χώρα που δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο ευρώ να έχει τη δυνατότητα να βγει» εξήγησε.

Για τους ιδρυτές του κινήματος, στους κόλπους του οποίου η κατηγορία των καθηγητών-οικονομολόγων εκπροσωπείται σε μεγάλο βαθμό, όλα ξεκίνησαν με το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα τον Μάιο του 2010, το οποίο ήρθε σε αντίθεση με τη ρήτρα των ευρωπαϊκών συνθηκών για τη «μη διάσωση», η οποία όριζε ότι κάθε κράτος ευθύνεται το ίδιο για το χρέος του.

«Οι ελίτ προσπαθούν να καθοσιώσουν το ευρώ» σημείωσε παράλληλα ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας άλλος από τους ιδρυτές του νέου κόμματος, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου της Έσσης και δοκιμιογράφος. «Είναι μια προσπάθεια να υπερισχύσει αυτό που δεν λειτουργεί ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά» τόνισε αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνημα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο Βερολίνο, θέλει να οργανωθεί γρήγορα, για να είναι σε θέση να μετάσχει με αξιώσεις στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να ανακόψει την πορεία της Μέρκελ, η οποία είναι -προς το παρόν – το φαβορί για την καγκελαρία.

Αυτή ακριβώς η ρητορική του κόμματος, σε μια χώρα, μάλιστα, που προβάλλεται ως υπερασπιστής και στυλοβάτης του ευρώ, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της εσωτερικής αντίφασης που προβάλλει, ενώ – σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες από το περιοδικό «Focus» – ένας στους τέσσερις Γερμανούς μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ψηφίζει υπέρ ενός κόμματος που προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

Άλλωστε, η αλήθεια είναι πως το παράδειγμα του Μπέπε Γκρίλο από την Ιταλία έχει θορυβήσει αρκετούς.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης