O Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, ήταν για δεκαετίες ο μόνιμος στόχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η εμμονή για εξόντωση του «ενοχλητικού εχθρού» που αψηφούσε την ισχύ τους εκφράσθηκε με ουκ ολίγες απόπειρες και σχέδια δολοφονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας, Φαμπιάν Εσκαλάντε, υποστηρίζει σε βιβλίο του, αλλά και στο ντοκιμαντέρ «638 τρόποι για να σκοτώσουν τον Φιντέλ Κάστρο», ότι ο μεγάλος αυτός αριθμός, που από πολλούς θεωρείται υπερβολικός, αφορά στα σχέδια και στις απόπειρες της CIA και των Κουβανών εξόριστων για τη δολοφονία του «κομαντάντε».

Πολλά ήταν απλώς ιδέες και φαντασία των πρακτόρων. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι τους απασχολούσε σοβαρά η περίπτωση της εξόντωσης του Κουβανού ηγέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από σχέδια βασιζόταν στην αγάπη του Κάστρο για τα πούρα, με στόχο να «περαστεί» ένα θανατηφόρο, εκρηκτικό πούρο στον ηγέτη της χώρας, κάτι που αμφισβητούν πολλοί. Σύμφωνα όμως με πόρισμα της επιτροπής Τσερτς, υπήρξε όντως ένα σχέδιο για πούρα με κάποιο χημικό που θα προκαλούσε προβλήματα υγείας (αν και δεν θεωρείται πως ήταν θανατηφόρα).

Επίσης, επειδή ο Κάστρο αγαπούσε τις καταδύσεις, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ και τον Εσκαλάντε, είχε καταστρωθεί σχέδιο με εκρηκτικά οστρακόδερμα, βαμμένα με φανταχτερά χρώματα, ώστε να τραβήξουν την προσοχή του Κουβανού ηγέτη κατά τις καταδύσεις του.

Έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από την κυβέρνηση Κλίντον επιβεβαιώνουν πως το σχέδιο αυτό ελήφθη υπ’ όψιν, αλλά δεν προχώρησε στο στάδιο της υλοποίησης. Ακόμη, ένα άλλο σχέδιο είχε να κάνει με μια μολυσμένη με μύκητα στολή δύτη, που θα προκαλούσε δερματικό νόσημα και μόλυνση του αναπνευστήρα του με το βακτήριο που προκαλεί φυματίωση.

Τελικά, ο χρόνος αποδείχτηκε αμείλικτος..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης