Δεκτός με ντομάτες έγινε ο πρέσβης Ρίτσαρντ Φορντ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με πολιτικό της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό, όταν περίπου 100 υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ , προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο καθώς έφτανε ο Φορντ και να τον περικυκλώσουν.

Ο Αμερικανός πρέσβης είχε εξαγριώσει τη Δαμασκό τον περασμένο Ιούλιο, όταν αυτός και ο Γάλλος ομόλογός του, επισκέφθηκαν το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Χάμα. Ως αντίποινα οι καθεστωτικοί επιτέθηκαν στις πρεσβείες της Αμερικής και της Γαλλίας, ενώ η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τη βία εναντίον των Σύρων στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων… αποτελούν πασιφανή απόδειξη πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις ένοπλες ομάδες να ασκούν βία εναντίον του Αραβικού Συριακού Στρατού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε φυσιολογικές αυτές τις πράξεις, είναι ανεύθυνες και ενθαρρύνουν από τη φύση τους τις πράξεις τρομοκρατίας και το χάος, για να εξυπηρετήσουν ξένους στόχους, αντίθετους προς τα συμφέροντα του λαού της χώρας».

«Η Συρία καταγγέλλει κατηγορηματικά τις αμερικανικές δηλώσεις και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, να υπερασπιστεί τους πολίτες της και να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της», αναφέρεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ συνεχάρησαν τη συριακή αντιπολίτευση για την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύει έναντι της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων, ενώ ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι: ««Δεν προξενεί έκπληξη, δεδομένου του επιπέδου της βίας αυτών των τελευταίων μηνών, το γεγονός ότι αρχίζουμε να βλέπουμε στρατιωτικούς και μέλη της αντιπολίτευσης (…) να καταφεύγουν στη βία εναντίον του στρατού ως πράξη αυτοσυντήρησης».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης