Ντράγκι: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 01:00
Ντράγκι: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας την Παρασκευή στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας», πρόσθεσε, καλώντας ωστόσο τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για να βοηθήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης. «Θα ήταν χρήσιμο αν η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας παράλληλα με τη νομισματική πολιτική, και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

«Χρειαζόμαστε δράση και από τις δύο πλευρές της οικονομίας: οι πολιτικές της στήριξης και της ζήτησης θα πρέπει να συνοδεύονται από τις εθνικές διαρθρωτικές πολιτικές», δήλωσε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις για τη νομισματική μας ένωση είναι υψηλές». Επίσης, όπως δήλωσε, αναφορικά με το επερχόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε πως οι μαζικές αγορές ομολόγων απαιτούν τη στήριξη μίας ακόμη πιο «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο θα τονώσει τη ζήτηση, αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» η νομισματική πολιτική να χάσει κάποια από την αποτελεσματικότητά της.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 01:00