Είσαι στο Άμστερνταμ και βολτάρεις στην υπαίθρια αγορά του Waterloo plein και ξαφνικά σου έρχεται η όρεξη να φας μπουγάτσα. Μία αλμυρή με τυρί ή με κιμά, μπορεί και με σπανάκι και μετά μία γλυκιά με κρέμα για έρθεις στα ίσια σου. Όχι, μην πάρεις το αεροπλάνο της επιστροφής για Ελλάδα. Θα βρεις κι εκεί που είσαι.

«Ο unofficial πρεσβευτής της Ελλάδας στο Άμστερνταμ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι αποκαλούν τον Βασίλη Μακρή σε ολλανδική εφημερίδα. Το μαγαζί του λέγεται De bladerdeeg specialist (Ο σπεσιαλίστας της σφολιάτας) και είναι το πρώτο μπουγατσατζίδικο στο Άμστερνταμ που έμαθε στους Ολλανδούς το θεσσαλονικιό πρωινό με μπουγάτσα και φραπέ. «Οι Ολλανδοί το λατρεύουν. Τους αρέσει πολύ η ιδέα και το όλο concept» λέει ο Βασίλης. «Το μαγαζί βέβαια, αποτελεί και meeting point για τους Έλληνες». Πώς αλλιώς; Αφού η γεύση, που είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία της μνήμης, μπορεί να τους ταξιδέψει μέχρι την Ελλάδα και να τους ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις.

Ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου;

Ναι! Για την ακρίβεια, ο παππούς και η γιαγιά του Βασίλη ήταν ζαχαροπλάστες «όποτε ήξεραν τα μυστικά για τις πίτες και πως γίνονται οι πραγματικά καλές!». Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. «Στα 25 μου άρχισα να ταξιδεύω. Κατέληξα στο Άμστερνταμ και δούλεψα αρκετά χρόνια στο χώρο της εστίασης. Παρατήρησα ότι ένα κλασικό μπουγατσατζίδικο ήταν αυτό που έλειπε από τη πόλη, για να βγαίνει ακριβώς η γεύση που πρέπει». «Έχω και τις τέσσερις «κλασικές» που φτιάχνουν στη Θεσσαλονίκη: με φέτα, σπανάκι-φέτα, κρέμα, κιμά και κρεμμύδι. Δοκιμάζουν απ’ όλες, αν και η γλυκιά μας με τη κρέμα είναι το best-seller».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μαγαζί του Βασίλη, που βρίσκεται στην πιο παλιά και ιστορική υπαίθρια αγορά της πόλης, θα βρεις ακόμα, ελληνικούς καφέδες, αναψυκτικά, καθώς και κουρκουμπίνια και τουλουμπάκια κατευθείαν από Θεσσαλονίκη.

Πηγή: athensvoice.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης