Γοητεία δίχως ηλικία

Ο Σον Κόνερι, ο εμβληματικός πρωταγωνιστής δεκάδων θρυλικών ταινιών, έκλεισε στις 25 Αυγούστου, τα 85 χρόνια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό του, η γοητεία που εκπέμπει ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα στιγμιότυπο… εν ώρα μπάνιου ως Τζέιμς Μποντ από την αγαπημένη ταινία «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» (1971).

Δημοφιλής στο ωραίο φύλο…

Ο Σον Κόνερι, είτε ως Τζέιμς Μποντ στις ταινίες του είτε απλά ως Σον στην ιδιωτική του ζωή ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα δημοφιλής στο γυναικείο φύλο. Στη φωτογραφία, ο χορός του με τη Ζαν Μορώ κατά την απονομή των Βραβείων Σεζάρ το 1987. Σκηνή που αποτυπώθηκε από όλα τα Μέσα και έμεινε στην ιστορία. Στην πραγματική του ζωή είναι παντρεμένος με τη γαλλομαροκινή ζωγράφο Μισελίν Ροκμπρούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο

O Σον Κόνερι είχε αρχίσει την κινηματογραφική του καριέρα στο Χόλιγουντ πολύ πριν γίνει διάσημος ως «μυστικός πράκτορας 007». Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε και σημείωσε μεγάλη επιτυχία ήταν το «Another time, another place» στο πλευρό της Λάνα Τέρνερ (1958).

Τζέιμς Μποντ εναντίον Δόκτορος Νο

Η πρώτη ταινία του Κόνερι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ εν έτει 1962 έσπασε αμέσως τα κινηματογραφικά ταμεία σε όλο τον κόσμο. Στο πλευρό του η Ούρσουλα Άντρες, με το λευκό μπικίνι που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο της μόδας.



Δουλεύοντας με τον Χίτσκοκ

Από πολύ νωρίς ο Σον Κόνερι είχε ως στόχο να ξεδιπλώσει το υποκριτικό του ταλέντο ερμηνεύοντας διάφορους ρόλους. Το 1964 συνεργάστηκε με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στο θρίλερ «Μάρνι», υποδύοντας έναν πλούσιο άνδρα που προσπαθούσε να βοηθήσει μια νεαρή κλεπτομανή να ξεπεράσει το πάθος της.

Μεγάλες εμπορικές επιτυχίες

Σίγουρα η καριέρα του Κόνερι ταυτίστηκε με τον Τζέιμς Μποντ. Το 1964 η «Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος» (Goldfinger) έσπασε κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ, με τα κέρδη να εκτοξεύονται στα 125 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας εκκεντρικός Σκωτσέζος

«Ο άνδρας που ήθελε να γίνει βασιλιάς» είναι ο τίτλος της ταινίας του Τζον Χιούστον (1975) με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, ο οποίος υποδύεται έναν Βρετανό που στέφεται βασιλιάς του Καφιριστάν, μιας περιοχής στο σημερινό Αφγανιστάν. Μια κριτική αναφορά στην εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Σον Κόνερι, με σκωτσέζικη καταγωγή, τασσόταν ανέκαθεν υπέρ μιας ανεξάρτητης Σκωτίας.



Και το Όσκαρ πηγαίνει στον…

…Σον Κόνερι! Το κορυφαίο βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμήθηκε στον Κόνερι μόλις το 1997 για τον β’ ανδρικό ρόλο που υποδύθηκε ως Τζιμ Μαλόουν στο επικό μαφιόζικο δράμα «Οι Άθικτοι». Πρόκειται για το μοναδικό Όσκαρ που έλαβε στην καριέρα του.

Αποχώρηση από τα κινηματογραφικά πλατό

Το 2003 ήταν ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη κινηματογραφική καριέρα του Σον Κόνερι. Στην ταινία «Η Συμμαχία» (The League of extraordinary gentlemen) υποδύεται τον τελευταίο ρόλο στην καριέρα του. Έκτοτε συμμετέχει μόνο σε σποτ με την χαρακτηριστική, τραχιά φωνή του και είναι αφιερωμένος στην οικογένειά του.

Μεταξύ Ευρώπης και Καραϊβικής

Τα τελευταία χρόνια ο Σον Κόνερι ζει ήσυχα μακριά από τη δημοσιότητα, ενώ σπάνιες είναι και οι εμφανίσεις του σε κοσμικές εκδηλώσεις. Με τη σύζυγό του μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ευρώπης και Καραϊβικής. Κάπως έτσι, ήσυχα και οικογενειακά, πέρασε και τα 85α γενέθλιά του.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης