Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς, εκτίμησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει έκτοτε επιδείξει κάποια «μετριοπάθεια».

Ο Μόρισον εξέφρασε την ικανοποίησή του για ένα άρθρο του Ερντογάν που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην «Washington Post», μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε μεταξύ Τουρκίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε αυτό το θέμα» και «έχουμε ήδη παρατηρήσει μια μετριοπάθεια στις δηλώσεις του προέδρου», επεσήμανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Ερντογάν.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η επίθεση στο Κράισττσερτς, όπου ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής σκότωσε 50 πιστούς σε δύο τεμένη, ήταν μια επίθεση εναντίον του Ισλάμ και εναντίον της Τουρκίας.

«Δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη, είναι κάτι οργανωμένο» είχε τονίσει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη δυτική Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα είχε προειδοποιήσει ότι όσοι Αυστραλοί είναι εχθρικοί προς το Ισλάμ θα έχουν την ίδια τύχη που είχαν οι Αυστραλοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο Ερντογάν, αν και δεν επαναλαμβάνει τις δηλώσεις αυτές, επιτίθεται εκ νέου στις χώρες του δυτικού κόσμου που παραμένουν σιωπηλές μπροστά στην ισλαμοφοβία.

Για τον Μόρισον αυτό φαίνεται να αποτελεί μία δίοδο για την έξοδο από τη διπλωματική κρίση.

Την Τετάρτη ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Ερντογάν «απερίσκεπτες», «απεχθείς» και «προσβλητικές». Είχε επίσης ζητήσει την απόσυρσή τους και είχε προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν ανοικτές σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Αυστραλίας- Τουρκίας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Φαρχετίν Αλτούν, αντέδρασε χθες γράφοντας στο Twitter: «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν έχουν δυστυχώς βγει εκτός συγκεκριμένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν «σε ένα ιστορικό πλαίσιο παλαιών και νέων επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης