Παρά την αντίθεση των περισσοτέρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εμμένει στη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων στην Αυστρία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα αυτό δεν επρόκειτο να τεθεί επίσημα, ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη συνέχιση των ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους ελέγχους αυτούς η Αυστρία πραγματοποιεί στα σύνορά της με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, ενώ η σχετική έγκριση προς τούτο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Ο Κικλ ανέφερε πως προτίθεται να έχει σχετικές συζητήσεις «με τα κράτη που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς και που, δόξα τω θεώ, είναι αρκετά», ενώ είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία από κοινού λύση, ωστόσο αναμένει πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να πειστούν στην Ευρώπη για την αναγκαιότητα της συνέχισης των ελέγχων, προς το συμφέρον της προστασίας και της ασφάλειας του πληθυσμού.

Ο ίδιος εκτιμά ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας ασφάλειας όπως επίσης υψηλός κίνδυνος τρομοκρατίας, «που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται», ενώ επιπλέον, κατά την άποψή του, οι συνοριακοί έλεγχοι αποτελούν και μήνυμα απέναντι στο οργανωμένο εμπόριο ανθρώπων, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα, όπου ο Κίκλ αναμένει, όπως τονίζει, επίσης τα θετικά αποτελέσματα των συνοριακών ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί σημαντική τη συνεργασία στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την επιχειρησιακή διασύνδεση διαφόρων κοινοτικών τραπεζών δεδομένων, θέματα που, όπως είπε, θα προωθηθούν από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι η Αυστρία τάσσεται υπέρ ενός πολύ αυστηρού διαχωρισμού ανάμεσα στο άσυλο και την μετανάστευση, υποστηρίζοντας μία περιοριστική πολιτική ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης