Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε ενδεχόμενη αλλαγή της αρνητικής στάσης του απέναντι στο ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

«Στον άνθρωπο, που φοβάται, που ανησυχεί και που θέλει να πιστέψει το Κόμμα των Ελευθέρων ότι αυτό έχει κάποια συνταγή μόνο επειδή γράφει πάνω σε μια αφίσα κάτι απαίσιο, θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, πως εμείς είμαστε οι αρμόδιοι για αυτόν, εμείς πρέπει να του πάρουμε τους φόβους, ωστόσο δεν πρόκειται να συμμετέχουμε στην υποδαύλιση μίσους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται δύο μόλις ημέρες μετά την εντυπωσιακή άνοδο που παρουσίασε το εθνικιστικό κόμμα στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής σε δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Παράλληλα ο καγκελάριος απέκλεισε για μια ακόμη φορά οποιαδήποτε συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το Κόμμα των Ελευθέρων, χωρίς όμως να θέλει να επιβάλει κάτι τέτοιο στον τοπικό αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών και έως τώρα τοπικό κυβερνήτη στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, Χανς Νισλ, αφήνοντας στην κρίση του, όπως είπε, το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων -το οποίο, υπό τον θανόντα διαβόητο αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ, είχε συγκυβερνήσει στην Αυστρία σε εθνικό επίπεδο το διάστημα 2000-2006 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- ήταν ο ουσιαστικός νικητής των περιφερειακών εκλογών σε δύο από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, έχοντας καταγράψει τεράστια αύξηση των ποσοστών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεγαλύτερο μεταξύ αυτών των δύο κρατιδίων, στη Στυρία, όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων που κλήθηκαν στις κάλπες ανερχόταν σε 965.000, το Κόμμα των Ελευθέρων σχεδόν τριπλασίασε το ποσοστό του σε σύγκριση με εκείνο που κατέγραψε πριν από πέντε χρόνια, από το 10,6% στο 26,9%, πλησιάζοντας απειλητικά τα δύο μεγάλα κόμματα –τα οποία συγκυβερνούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Αυστρία– που υπέστησαν εντυπωσιακή μείωση της δύναμής τους, το μεν Σοσιαλδημοκρατικό από το 38,2% στο 29%, το δε συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα από το 37,2% στο 28,6%.

Λιγότερο υψηλή ήταν η άνοδος του Κόμματος των Ελευθέρων στο δεύτερο ομόσπονδο κρατίδιο στο οποίο διεξήχθησαν εκλογές, στο Μπούργκενλαντ, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 15% από 9% στις εκλογές του 2010, με τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν και εδώ απώλειες, μικρότερου όμως μεγέθους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης