Το όνομά του είναι Ντούι Μποζέλα, αυτό που πάντα ήθελε ήταν ξεκάθαρο, μία ευκαιρία, μία και μοναδική ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να γίνει επαγγελματίας μποξέρ. Αντί αυτού, κατέληξε στη φυλακή για 26 χρόνια, ως δράστης ενός φόνου τον οποίο δεν διέπραξε ποτέ. Όπως κάθε γνήσιος μαχητής όμως, άντεξε και επέστρεψε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, στα 52 του χρόνια.

Ο Μποζέλα θα γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει αγωνιστεί σε αγώνα πυγμαχίας στην Καλιφόρνια, όταν μπει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Λάρυ Χόπκινς, στο Στέιπλς Σέντερ του Λος Άντζελες. «Αυτός δεν είναι αγώνας φιλανθρωπίας, εδώ έχω να κάνω με έναν άνθρωπο που θα εκπληρώσει το όνειρο ολόκληρης της ζωής του», δηλώνει ο Χόπκινς, αναγνωρίζοντας το ανυπολόγιστο κίνητρο του αντιπάλου του στο συγκεκριμένο ματς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούι Μποζέλα πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, βιώνοντας ορισμένες σοκαριστικές καταστάσεις. Όταν ήταν 9 χρονών, είδα τον πατέρα του να ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου την έγκυο μητέρα του. Ένα από τα αδέρφια του, δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα όταν μαχαιρώθηκε, ενώ τα μαρτύριά του δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς στη συνέχεια έχασε και τον έτερο αδερφό του, τον οποίον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Τότε ο ίδιος μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, σε αναζήτηση μιας καινούργιας αρχής. Ξεκίνησε να προπονείται στο γυμναστήριο του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Φλόιντ Πάτερσον, δείχνοντας πολύ μεγάλη προοπτική ως αθλητής και φτάνοντας να αποτελεί το «next big thing» του νεοϋορκέζικου μποξ. Κάπου τότε άρχισαν οι μπελάδες.

Το 1983 κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία μιας 92χρονης γυναίκας, παρότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο εναντίον του, εκτός από την υπόδειξή του ως ένοχο από δύο άλλους υπόπτους. Η ετυμηγορία ήταν 26 χρόνια έως ισόβια. Το 1990, κατάφερε να κερδίσει μια δεύτερη νίκη, με το δικαστήριο να του κάνει μια πρόταση: «Παραδέξου την ενοχή σου και είσαι ελεύθερος…», ο ίδιος δεν το σκέφτηκε καθόλου πριν απορρίψει την πρόταση δηλώνοντας αργότερα στο ESPN: «Καλύτερα να πεθάνω παρά να πω ότι το έκανα (την δολοφονία). Δε μπορώ! Δε θα με κάνετε να ομολογήσω κάτι που δεν έκανα», είπε, επιλέγοντας να επιστρέψει στη φυλακή, με τη συνείδησή του ήσυχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη φυλακή ερωτεύτηκε μια επισκέπτρια, παντρεύτηκαν και τώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το όνειρό του, στα 51 του, όπως του επέβαλε η -καθορισμένη από άλλους- ζωή του.

Έμαθα να βγάζω τον εαυτό μου από τη δύσκολη θέση και να την αντιστρέφω σε πλεονεκτική θέση, γιατί αν συμβιβαστώ με αυτήν, θα είμαι ένα ‘’τίποτα’’», δήλωσε ο ίδιος και από ότι φαίνεται οι δηλώσεις του έχουν φτάσει στα αυτιά του Λάρυ Χόπκινς. Γιατί για τον Μποζέλα ο επερχόμενος αγώνας είναι «More than a fight» και όπως ξέρει καλά ο Χόπκινς, αυτή η σπάνια πάστα γεννά τους δυσκολότερους αντιπάλους.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης