Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στα νησιά του Αιγαίου, η Άγκυρα, ανακοινώνει νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, o υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για σεισμικές έρευνες από το Ορούτς Ρέις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η νέα Νavtex ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου και δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου, όπως αυτή ορίζεται με πορτοκαλί χρώμα στον παρακάτω χάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο Ακάρ μίλησε στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας (ΤUSAS), αναφέρθηκε στις εργασίες του Όρουτς Ρέις και δήλωσε πως «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Στο θέμα της Κύπρου πρέπει να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματα τους. Στη ζήτημα της ισότητας και της κυριαρχίας πρέπει να αποδεχθούν της παρούσες συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντι-Navtex για την παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης