Εναντίον της Κύπρου στράφηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την συμμετοχή του στην τελετή επετείου για την ίδρυση του Ψευδοκράτους της «Βόρειας Κύπρου». Κατά την ομιλία του ανέφερε πως «η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή το υποστηρίζουμε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες Παρασκευή, το τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih», ξεκίνησε δραστηριότητες στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κύπρου, παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. Η είδηση για την έναρξη των επιχειρήσεων του τουρκικού γεωτρύπανου έγινε γνωστή από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τον Τούρκο αντιπρόεδρο. Φουάτ Οκτάι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως ο Ακάρ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στα πλαίσια της επίλυσης του Κυπριακού. Στα πλαίσια αυτά η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι όπως και χθες έτσι και σήμερα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια αυτά.

Ο Ακάρ απείλησε πως «όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης