Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι έφυγε σήμερα από τη Ρωσία για να μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφανθεί την Πέμπτη για προσφυγές του κατά του ρωσικού κράτους. Χθες τον είχαν σταματήσει στα σύνορα μεθοριακοί φρουροί και του είχαν απαγορεύσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Ο Ναβάλνι ανήρτησε σημερινή φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον δείχνει να περνάει από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Μόσχας και σχολίασε ότι δεν συνάντησε προβλήματα αυτήν τη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος είχε δηλώσει ότι θα αναχωρούσε αεροπορικώς για τη Φρανκφούρτη για να μεταβεί από εκεί στο Στρασβούργο, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί την Πέμπτη για πολλές προσφυγές του, με τις οποίες ζητεί από τους 17 Ευρωπαίους δικαστές να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν «πολιτικά κίνητρα» για τις επανειλημμένες συλλήψεις του.

Ο 42χρονος ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, ο οποίος είναι δικηγόρος, έχει συλληφθεί πολλές φορές από την αστυνομία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο διαδηλώσεων που έχει οργανώσει κατά της εξουσίας. Αυτές είχαν στην πλειονότητά τους απαγορευτεί από τις αρχές.

Στον Ναβάλνι έχει απαγορευτεί και στο παρελθόν να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Μεταξύ του 2013 και του 2017 δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθώς οι ρωσικές Αρχές αρνούνταν να του χορηγήσουν διαβατήριο λόγω των δικαστικών διώξεων των οποίων αποτελούσε αντικείμενο εκείνη την εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 2017 του χορηγήθηκε τελικά διαβατήριο και του επετράπη να φύγει από τη Ρωσία για να λάβει ιατρική θεραπεία στην Ισπανία για έγκαυμα που είχε υποστεί στο μάτι έπειτα από επίθεση που είχε δεχθεί στη Μόσχα με ένα υγρό που του προκάλεσε βλάβη στην κόρη του ματιού και στον κερατοειδή.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει καταδικαστεί πολλές φορές σε πρόστιμο ή σε σύντομες ποινές φυλάκισης, έχει γίνει η βασική φυσιογνωμία της ρωσικής αντιπολίτευσης μετά τις σημαντικές διαδηλώσεις του 2011 και του 2012. Πολλές διαδηλώσεις, οι οποίες θεωρούνται από τις μεγαλύτερες που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα στη χώρα έγιναν κατόπιν δικού του αιτήματος και των δικών του καταγγελιών και του αγώνα κατά της διαφθοράς, οι οποίες έχουν απήχηση ιδιαίτερα στους νέους που τον «ακολουθούν» στο διαδίκτυο.

Ο αντιπολιτευόμενος, ο οποίος δηλώνει ότι είναι θύμα «παράνομων συλλήψεων» και «αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας του» είχε καταγγείλει μάταια τις συλλήψεις αυτές ενώπιον των ρωσικών δικαστικών αρχών προτού στραφεί στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, όπου κατέθεσε πέντε προσφυγές μεταξύ του 2012 και του 2014.

Στον Ναβάλνι δεν είχε επιτραπεί επίσης να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου λόγω καταδίκης του από τη Δικαιοσύνη, για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης