Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο με τα καταζητούμενα πρόσωπα επειδή παραβίασε τους όρους της ποινής φυλάκισης με αναστολή που του είχε επιβληθεί και κινδυνεύει να φυλακιστεί και πάλι για 3,5 χρόνια κατά την επιστροφή του στη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο, είπε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του.

Ο Ναβάλνι ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να επιστρέψει αεροπορικώς στη Ρωσία την Κυριακή για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του τον Αύγουστο με νευροτοξικό παράγοντα τύπου νόβιτσοκ, παρά τον κίνδυνο να φυλακιστεί κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμειξη στη δηλητηρίασή του, υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποια αποδεικτικά στοιχεία που να παραπέμπουν σε δηλητηρίαση και ότι ο Ναβάλνι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία όποτε θελήσει.

Ο Βαντίμ Κομπζέφ, ένας από τους δικηγόρους του Ναβάλνι, είπε σήμερα στο Reuters ότι ο πελάτης του βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο καταζητούμενων επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας τον κατηγορεί ότι δεν παρουσιάστηκε σε αυτή στο τέλος του περασμένου χρόνου σχετικά με μια ποινή με αναστολή που του είχε επιβληθεί για υπεξαίρεση, την οποία εξέτιε έξω.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αρχική υπόθεση εις βάρος του ήταν κατασκευασμένη και ότι την περίοδο εκείνη βρισκόταν στη Γερμανία, όπου λάμβανε θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής για τη δηλητηρίαση εις βάρος του, και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να παρουσιαστεί στις ρωσικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσία φυλακών ισχυρίζεται ότι ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου τον Σεπτέμβριο και επομένως θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στη Μόσχα και να έχει παρουσιαστεί στις Αρχές.

«Θεωρητικά μπορούν να τον συλλάβουν μόλις φτάσει (στη Ρωσία) αλλά αρχικά μόνο για 48 ώρες» δήλωσε ο Κομπζέφ, ο οποίος είπε ότι αναμένει πως στις 29 Ιανουαρίου θα εξεταστεί η υπόθεση αυτή από δικαστήριο, το οποίο και πιθανόν θα μετατρέψει την ποινή με αναστολή σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.

«Το δικαστήριο μπορεί να αλλάξει την ποινή με αναστολή και να του επιβάλει 3,5 χρόνια φυλάκισης» είπε ο δικηγόρος.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας σύμμαχος του Ναβάλνι, έχει δηλώσει ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου θα γίνει ο πιο διάσημος πολιτικός κρατούμενος αν φυλακιστεί, συγκρίνοντάς τον με τον Νέλσον Μαντέλα, και ότι επιπλέον θα μετατραπεί σε ένα σύμβολο της αντίστασης στο Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο, το οποίο αναφέρεται στον Ναβάλνι αποκαλώντας τον «ο ασθενής του Βερολίνου», υποστηρίζει ότι εναπόκειται στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αποφασίσουν πώς θα τον αντιμετωπίσουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης