Γερμανία: Πενταετής φυλάκιση για παιδεραστία σε γιατρό αίρεσης, που ίδρυσε πρώην υπαξιωματικός των ναζί στη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, 04:50
Γερμανία: Πενταετής φυλάκιση για παιδεραστία σε γιατρό αίρεσης, που ίδρυσε πρώην υπαξιωματικός των ναζί στη Χιλή
Ο άλλοτε γιατρός της Colonia Dignidad («Αποικία Αξιοπρέπειας»), μιας αίρεσης που είχε ιδρύσει στη Χιλή ένας πρώην ναζί, θα εκτίσει στη Γερμανία την ποινή πέντε ετών και μιας ημέρας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από τη Δικαιοσύνη της λατινοαμερικάνικης χώρας για συνέργεια σε παιδεραστία, όπως αποφάνθηκε τη Δευτέρα ένα γερμανικό δικαστήριο.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Κρέφελντ (δυτικά) έκρινε «παραδεκτή» την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης της Χιλής σε βάρος του Χάρτμουτ Χοπ κι αποφάνθηκε ότι θα εφαρμοστεί στη Γερμανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του.

Ο εβδομηντάρης πρώην γιατρός, που είχε προσφύγει στη Γερμανία, μπορεί πάντως να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, η οποία «δεν είναι εκτελεστή» άμεσα, κατά την ίδια ανακοίνωση.

Ο συνήγορός του γνωστοποίησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa την πρόθεση του πελάτη του να ασκηθεί έφεση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία συνιστά ένα πρώτο βήμα που αναμενόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα «εγκλήματα της Colonia Dignidad, ειδικά τους βιασμούς και τη σεξουαλική κτηνωδία σε βάρος παιδιών».

Η Δικαιοσύνη της Χιλής καταδίκασε το 2011 τον Γερμανό αυτό, ο οποίος προσέφυγε στη γενέτειρά του λίγο μετά την απόφαση σε βάρος του για συνέργεια στους βιασμούς 16 ανηλίκων.

Ο Χάρτμουτ Χοπ ήταν το δεξιό χέρι του άλλοτε ναζί δεκανέα Πάουλ Σέφερ, του ιδρυτή, εν έτει 1961, αυτής της «Αποικίας Αξιοπρέπειας», η οποία παρουσιαζόταν ως μια ειδυλλιακή κοινότητα για οικογένειες, νότια του Σαντιάγο, αλλά στην πραγματικότητα αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου και βασανιστηρίων για συμπατριώτες του, αλλά και αντιφρονούντες που μάχονταν εναντίον της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), ενώ εκεί διαπράχθηκε σωρεία σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος παιδιών.

Ο πρώην δεκανέας διοικούσε με ανείπωτη βαρβαρότητα την κοινότητα μερικών εκατοντάδων Γερμανών, υποχρεώνοντάς τους να υπακούν σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς που ενίοτε έφθαναν ως την δουλεία.

Ο Σέφερ, ο οποίος συνελήφθη το 2005, πέθανε στη φυλακή το 2010. Διατηρούσε προσωπικές σχέσεις με τον Πινοτσέτ, πολλοί αντίπαλοι του οποίου βασανίστηκαν κι «εξαφανίστηκαν» στην Colonia Dignidad.

Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κατήγγειλε πέρυσι, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Χιλή, τις ωμότητες που διέπραξε αυτή η σέκτα, ενώ τα θύματά της ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν αποζημιώσεις.

Το Βερολίνο εντέλει παραδέχθηκε, έπειτα από δεκαετίες, πως πράγματι έκλεινε τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττονταν σε αυτή την κοινότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, 04:50