Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι αναμένει ο δρόμος στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα να είναι «ανώμαλος», πρόσθεσε ωστόσο πως συνεχίζει να ελπίζει ότι εν τέλει θα συναφθεί συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση.

Η δεύτερη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο σημαδεύτηκε από αποτυχία, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να ζητεί σταδιακή άρση των κυρώσεων, κάτι που θεώρησε υπερβολικό ο Αμερικανός πρόεδρος, για τον οποίο τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η Πιονγκγιάνγκ δεν αρκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν, η Πιονγκγιάνγκ επέκρινε τη σκληρή γραμμή του Μάικ Πομπέο κι αξίωσε να μη συμμετέχει στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News το βράδυ της Τετάρτης σημείωσε πάντως ότι στη σύνοδο κορυφής στο Βιετνάμ υπήρξαν πολύ περισσότερες «αποχρώσεις» από όσες ανέδειξαν τα ΜΜΕ, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

«Ο δρόμος θα είναι ανώμαλος. Θα είναι δύσκολος. Ελπίζω ότι θα μας δοθούν πολλές ακόμη ευκαιρίες να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις, κατά τρόπο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης, ανέφερε ο Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που ταξίδεψε επανειλημμένα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένει «πάντα επικεφαλής της ομάδας» των διαπραγματευτών των ΗΠΑ, παρά την απαίτηση της Πιονγκγιάνγκ να μη συμμετέχει στις μελλοντικές συναντήσεις.

Ο Πομπέο δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Κιμ είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση της απομόνωσης και των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

«Μόνο ο χρόνος θα το επιβεβαιώσει, αλλά έχω δει αρκετά και πιστεύω ότι έχουμε μια αληθινή ευκαιρία να αλλάξει θεμελιωδώς» η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, είπε ο Πομπέο.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ έγιναν μερικές ώρες πριν ξεκινήσει η πρώτη συνάντηση του Κιμ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, σήμερα Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης