Εντείνεται η διαμάχη της Τουρκίας με τους συμμάχους της, με αφορμή τη στήριξη προς τη συριακή Κουρδική Δημοκρατική Ένωση (PYD), με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως «οι σύμμαχες χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι οι συνεργάτες τους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Η Τουρκία, που μάχεται εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στα νοτιοανατολικά της χώρας, θεωρεί πως το PYD και το στρατιωτικό σκέλος του, το YPG, συνεργάζονται στενά με το ΡΚΚ (το οποίο επίσης ΗΠΑ και Ε.Ε. θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα John Bass για να του διατυπωθεί έντονη διαμαρτυρία, επειδή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».

Όπως διευκρινίζεται από την Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ στηρίζουν το PYD στον αγώνα του εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Κυριακή την οργή του, επειδή ανώτερος Αμερικάνος διπλωμάτης, ο Brett McGurk, ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς συμμαχίας που μάχεται τους τζιχαντιστές, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Κούρδων μαχητών στο Κομπανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ John Kirby κληθείς να σχολιάσει την τουρκική αντίδραση είπε: «Είναι μια παλιά ανησυχία. Κατανοούμε την τουρκική άποψη, αλλά και οι καλύτεροι φίλοι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα. Οι Κούρδοι μαχητές, όμως, είναι εξαιρετικά επιτυχείς στον πόλεμο εναντίον του Daesh (Ισλαμικού Χαλιφάτου) στη Συρία».

Με πληροφορίες από Al jazzeera hurriyet daily news

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης