Η προσφορά του Ίλον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, να καταβάλει περίπου 41 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το σύνολο των μετοχών του Twitter και να το μετατρέψει σε μια αυστηρά προσωπική του επιχείρηση δεν είναι μια απλή επένδυση με οικονομικά κριτήρια που έχει σκοπό να τον κάνει ακόμη πιο πλούσιο και να μεγαλώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Τζεφ Μπέζος, τον δεύτερο στην κατάταξη των κροίσων του πλανήτη.

Η είδηση ότι ο Μασκ, ο οποίος ήδη κατέχει το 9% των μετοχών του Twitter και ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κρύβει κάτι πιο βαθύ και ενδεχομένως πιο υπαρξιακό τόσο για τον ίδιο τον δισεκατομμυριούχο όσο και για τον κόσμο γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του ότι θα απελευθερώσει το δυναμικό της πλατφόρμας εάν το Twitter βρεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια του και ότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο αυτή περιορίζει σήμερα την ελευθερία της έκφρασης, αφήνουν την υποψία πως στα χέρια του Ίλον Μασκ το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα γίνει μόνο ένα «μεγάφωνο» για τη διατύπωση αφιλτράριστων και ανεξέλεγκτων απόψεων.

Θα γίνει και ένα πανίσχυρο όπλο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος θα μπορεί πλέον με μεγάλη ευκολία να χειραγωγεί το χρηματιστήριο αλλά και την κοινή γνώμη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή με την Tesla και τη Space-X. «Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία» είπε.

Άλλωστε, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Ίλον Μασκ. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε ανακοινώσει μέσω Twitter την πρόθεσή του να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της Tesla. Μετά από αυτή την ανακοίνωση η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύτηκε, αλλά ο Μασκ δεν αγόρασε ποτέ τις μετοχές, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στο χρηματιστήριο. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε τον Μασκ για παραπλάνηση των επενδυτών και η υπόθεση έκλεισε με τον δισεκατομμυριούχο να πληρώνει 40 εκατομμύρια δολάρια για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση του Μασκ αποτελεί κίνηση παγκόσμιας κυριαρχίας. Με την αγορά του Twitter, αν τελικά αυτή ολοκληρωθεί, δεν θα είναι μόνο ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Θα έχει στα χέρια του και το ισχυρότερο μέσο επικοινωνίας του πλανήτη. Αν ζούσε σήμερα ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ίσως έγραφε γι’ αυτόν το «Ο Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς». Ήδη αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ βλέπουν πίσω από αυτή την κίνηση μια προσπάθεια για την απόκτηση της απόλυτης εξωθεσμικής εξουσίας.  

«Το επίπεδο της δέσμευσης του Μασκ με το Twitter όλα αυτά τα χρόνια καθιστά δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είναι απλώς μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής του. Αλλά η κατοχή του Twitter θα μπορούσε, επίσης, να του δώσει το είδος της δημόσιας πλατφόρμας που δεν μπορεί ποτέ να του δώσει μια Tesla ή μια Space-X. Ο Μασκ δεν θα ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που θέλει να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να ασκήσει αυτή την ικανότητα ως μορφή δύναμης και επιρροής» αναφέρει η ιστοσελίδα Quartz.

Φυσικά, ο Ίλον Μασκ δεν είναι ο πρώτος μεγιστάνας που επιδιώκει να ελέγξει και την πληροφορία για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς σκοπούς. Το έχουν κάνει πολλοί στο παρελθόν, και πιο πρόσφατα ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος πλήρωσε 250 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τη Washington Post, την εφημερίδα που κατ’ εξοχήν απηχεί τις απόψεις του πολιτικού κατεστημένου της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Βρισκόμαστε, όμως, στο 2022 και ακόμα και μια κορυφαία εφημερίδα όπως η Washington Post δεν έχει τη διείσδυση και τη δυναμική που έχει το Twitter στο αμερικανικό και στο παγκόσμιο κοινό. Το Twitter αποτελεί πυρηνικό όπλο για την επικοινωνία, και το ότι μπορεί να βρεθεί στα χέρια του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης