Αφιέρωμα στον Σπούτνικ, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία, κάνει η Deutsche Welle. Ο Σπούτνικ εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ένωση και αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο Σπούτνικ 1 εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με έναν πύραυλο R-7. Κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση ως συμβολή στο Διεθνές Γεωφυσικό Έτος 1957. Ήταν ο πρώτος μιας σειράς 10 δορυφόρων με το ίδιο όνομα. Ο επόμενος, ο Σπούτνικ 2, μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα, ο Σπούτνικ 3 ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο τροχιακό εργαστήριο και οι Σπούτνικ 4-10 ήταν σκάφη τύπου Βοστόκ που μετέφεραν ζώα και ένα ανθρώπινο ομοίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρωτοπόροι του διαστήματος

Ποιος θυμάται τη Λάικα, την Πτσόλκα ή τη Μούσκα; Τα τρία σκυλάκια θυσίασαν τη ζωή τους για την επιστήμη. Η Λάικα ήταν το πρώτο ζωντανό ον που πήγε στο διάστημα με τον δορυφόρο Σπούτνικ 2. Το χαριτωμένο σκυλάκι δεν μπόρεσε να επιβιώσει και έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά την απογείωση από θερμοπληξία.

Διαστημικές αποστολές με ζώα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Οι Σοβιετικοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν για τις διαστημικές αποστολές τους κατ’ αρχάς ζώα και ειδικότερα σκυλάκια. Με τη βοήθειά τους ήθελαν να ερευνήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο διάστημα. Τρία χρόνια μετά την πρωτοποριακή αποστολή της Λάικα ακολούθησε μια κανονική αποστολή. Τα δύο σκυλάκια, η Μπέλκα και η Στρέλκα, έκαναν μία φορά τον γύρο της Γης και επέστρεψαν υγιή.

Δύο ώρες διαστημικής ιστορίας



Οι Σοβιετικοί έγραψαν ιστορία στο διάστημα, όχι μόνο με τον πρώτο δορυφόρο που έστειλαν αλλά και με τον πρώτο άνθρωπο, τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ο Σοβιετικός αστροναύτης έκανε το 1961 τον γύρο της Γης για 108 λεπτά με τον δορυφόρο «Βόστοκ 1». Η προσγείωσή του με αλεξίπτωτο ήταν εντυπωσιακή.

Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα



Δύο χρόνια αργότερα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε τον γύρο της Γης 49 φορές. Η Τερέσκοβα ήταν εργάτρια και στόχος ήταν να φανεί ότι στη Σοβιετική Ένωση «όλοι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». Δεν ήταν όμως πολύ πειθαρχημένη και κοιμόταν πολύ, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά της να έχει επιπτώσεις για τα επόμενα ταξίδια άλλων γυναικών-κοσμοναυτών.

Εκπαίδευση χιμπατζήδων για τη ΝΑSA



Μέσα στη λευκή στολή του ο Χαμ περίμενε υπομονετικά για να πάρει μέρος στην επικίνδυνη αποστολή στο διάστημα Mercury. Εκπαιδευόταν για χρόνια από τους επιστήμονες της NASA και τελικά συμμετείχε στην αποστολή το 1961. Οι Άλμπερτ 1 και 2, που έλαβαν μέρος στις διαστημικές αποστολές, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στις δοκιμές.

Αστροναύτης με γερό στομάχι…



Ο αστροναύτης Τζον Γιανγκ στην αποστολή του Τζέμινι 3 το 1965 πήρε κρυφά ένα σάντουιτς με κορν μπιφ. «Για να δούμε τι γεύση έχει στο διάστημα» φέρεται να είπε. Η NASA, πάντως, δεν το βρήκε καθόλου αστείο, καθώς υπήρχε πιθανότητα εξαιτίας της έλλειψης βαρύτητας να προκαλούνταν ακόμα και βλάβες στα μηχανήματα από τη μικρή λιχουδιά.

Άνθρωπος στο φεγγάρι



Ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι το 1969. Ολόκληρος ο κόσμος τον είδε στην τηλεόραση και ήταν ο κυβερνήτης του «Απόλλων ΙΙ». Η θρυλική φράση του «αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο αλλά ένα άλμα για την ανθρωπότητα» έχει γράψει ιστορία. Η προσγείωση στη Σελήνη ήταν ακόμη ένα κερδισμένο στοίχημα απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Πηγή: Deutche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης