Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ ’σαντ να μεταβιβάσει «εξουσίες στον αντιπρόεδρο», αλλά και να συστήσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα δύο μηνών, όπως αναφέρει η τελική ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου. Επιπλέον ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε το πράσινο φως για την παράταση της αποστολής των αράβων παρατηρητών στη Συρία, ενώ ζήτησε και την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειές του να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα.

«Θα ενημερώσουμε τον ΟΗΕ για το σύνολο των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι, από την πλευρά του, εξήγησε ότι το αίτημα υποστήριξης που απευθύνεται στον ΟΗΕ έχει στόχο να «δώσει περισσότερο κύρος» στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ελήφθη η απόφαση να παραταθεί η αποστολή των αράβων παρατηρητών στη Συρία, παρά τις έντονες επικρίσεις που έχουν ασκηθεί για την ικανότητά της να σταματήσει την αιματηρή καταστολή στη χώρα, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των παρατηρητών.

Εξάλλου ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Ασάντ να μεταβιβάσει «εξουσίες στον αντιπρόεδρο ώστε να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί σε διάστημα δύο μηνών». Στο πλαίσιο αυτό οι άραβες υπουργοί κάλεσαν «τη συριακή κυβέρνηση και όλα τα κινήματα της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος σε έναν διάλογο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα παίρνουν μέρος το κόμμα της εξουσίας και η αντιπολίτευση».

Το νέο αραβικό σχέδιο που υιοθετήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο προϋποθέτει «την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης