Ο ηγέτης ενός καρτέλ ναρκωτικών της Ονδούρας κατέθεσε σήμερα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι δωροδόκησε με το ποσό των 250.000 ευρώ τον πρόεδρο της χώρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση κρατικών συμβάσεων αλλά και για να τον προστατεύσει από τυχόν σύλληψη και έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήταν για προστασία, ώστε να μην συλληφθούμε εγώ και ο αδελφός μου από τον στρατό ή την αστυνομία στην Ονδούρα και να μην εκδοθούμε στις ΗΠΑ», είπε ο Ντέβις Λεονέλ Ριβέρα Μαραδιάγα, ο αρχηγός του καρτέλ Λος Κατσίρος, καταθέτοντας στη δίκη του Χεοβάνι Φουέντες Ραμίρες που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ριβέρα ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε τα χρήματα αυτά το 2012, όταν ο Ερνάντες ήταν επικεφαλής του Κογκρέσου της Ονδούρας. Το ποσό παραδόθηκε σε μετρητά στην αδελφή του προέδρου, Χίλντα, η οποία έχει πλέον πεθάνει.

Ο πρόεδρος Ερνάντες έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Ο Φουέντες Ραμίρες δήλωσε αθώος κατά την έναρξη της δίκη του, την Δευτέρα.

Ο Ριβέρα κατέληξε σε συμφωνία το 2013 με την DEA (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ) και παραδόθηκε περίπου δύο χρόνια αργότερα, αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρίες-βιτρίνες που λέει ότι του ανήκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης