Ο επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ συναντάται με τον Κινέζο ομόλογό του σε σύσκεψη εργασίας, με σκοπό να «αποφευχθούν ενδεχόμενες ενέργειες κακού υπολογισμού και να περιορισθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων».

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω του αμερικανο-κινεζικού «εμπορικού πολέμου» και της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες με σημαντική θέση ισχύος παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός των αμερικανικών ναυτικών Επιχειρήσεων (CNO) ναύαρχος τεσσάρων αστέρων John Richardson (που τώρα υπηρετεί ως 31ος Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων) βρίσκεται στην Κίνα από την Κυριακή.

Στο τριήμερο πρόγραμμα παραμονής του στο Πεκίνο περιλαμβάνεται σειρά συναντήσεων με κορυφαίους Κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή του Κινεζικού Ναυτικού, υποναύαρχου Shen Jinlong, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι Ρίτσαρσον και Σεν έχουν ήδη συναντηθεί το 2018 στο Διεθνές Συμπόσιο Ναυτικών Δυνάμεων που είχε γίνει στο Νιούπορτ των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Και αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ρίτσαρσον στην Κίνα ως CNO.

Εκτός από τις οικονομικές διαφορές που έχουν προκύψει, παραμένει και η αμφισβήτηση των κινεζικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι έτσι παραβιάζεται η ελευθερία διακίνησης στη Θάλασσα.

Η Κίνα επίσης έχει χαρακτηρισθεί ως «στρατηγικός ανταγωνιστής» από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα, το Πεκίνο βρίσκεται στον νου του προσωρινά ασκούντος χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Patrick Shanahan, ο οποίος επανειλημμένα έχει επιστήσει την προσοχή των αξιωματούχων στο Πεντάγωνο «να είναι προσηλωμένοι στις δραστηριότητες του Πεκίνου».

Μόλις δύο ημέρες μετά την ανάληψη των προσωρινών του καθηκόντων (μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις για την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία, του οποίου ήταν υφυπουργός) δήλωνε: «Πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μην ξεχνώντας την Κίνα, την Κίνα, την Κίνα».

Διευκρινίζοντας τη δήλωση του Σάναχαν, αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε πει πως θα πρέπει να καθοδηγούνται οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου από την εθνική αμυντική στρατηγική που καθορίστηκε το 2018, αναφορικά με το Πεκίνο.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης