Ο Αζέρος πρόεδρος, Ιlham Aliyev, έχει σχέδια να καταστήσει την κρατική εταιρία ενέργειας Socar του Αζερμπαϊτζάν, πρώτη ανάμεσα στις τρεις αντίστοιχες μεγάλες εταιρίες που λειτουργούν σήμερα στην Τουρκία, ως το 2023.

«Θέλω να δω την κρατική εταιρία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν [SOCAR] να έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρία στην Τουρκία με έσοδα $15 ως $20 δισεκατομμύρια το 1918», είπε ο Αζέρος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της εταιρίας Socar-Τουρκίας στην έκθεση “Caspian Oil & Gas” που πραγματοποιείται στο Μπακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΑζερμπαϊτζάνΣτην επίσκεψή του στο περίπτερο της έκθεσης, ο Αλίγεφ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Socar –Τουρκίας και τις προοπτικές επενδύσεων στην Τουρκία, από τον επικεφαλής της εταιρίας Kenan Yavuz αλλά και τον πρόεδρο της Socar γκρουπ, Rοvnag Abdullayev. Όπως αναφέρει η Hurriyet στο ρεπορτάζ της, από όσα άκουσε ο Αζέρος πρόεδρος «έδειξε πολύ ικανοποιημένος».

Η Socar-Τουρκίας ιδρύθηκε από την Socar στα 2008 αγοράζοντας τον τουρκικό πετροχημικό κολοσσό Petkim. Από τότε οι Αζέροι έχουν επενδύσει $327 εκατομμύρια στην Petkim. Η Socar πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την ισπανική Tecnicas Reunidas για την κατασκευή ενός νέου διυλιστηρίου στην χερσόνησο Πετκίμ κοντά στη Σμύρνη, ενώ ετοιμάζεται να δημιουργήσει σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πετκίμ, μαζί με σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται σε $ 9 δισεκατομμύρια.

Η συνολική επένδυση που σχεδιάζει η Socar στην περιοχή υπολογίζεται σε διάστημα δέκα χρόνων (2008 – 2018) να ξεπεράσει τα $17 δισεκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή: Hurriyet Daily News
Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης