Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τα έκτακτα μέτρα, που εφαρμόστηκαν προσωρινά στις φυλακές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλό είναι να εντατικοποιηθούν, για να εξαλειφθεί ο υπερπληθυσμός στα σωφρονιστικά ιδρύματα, υποστηρίζει η Επιτροπή Καταπολέμησης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τούτο η CPT κάλεσε τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αδράξουν την ευκαιρία της καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19 στις φυλακές, για τον τερματισμό του υπερπληθυσμού των φυλακών μέσω των έκτακτων μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή προσωρινά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εναλλακτικών λύσεων στη φυλάκιση.

Στη σχετική δήλωση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν τα κράτη, πολλές διοικήσεις των φυλακών έλαβαν άμεσα μέτρα, για να προστατεύσουν τα άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους από πιθανή μόλυνση και να λάβουν μέτρα για την αντιστάθμιση των περιορισμών που επιβάλλονται για λόγους δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται, τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αναφέρει ότι αύξησαν τη χρήση μη στερητικών της ελευθερίας μέτρων ως εναλλακτική λύση στην κράτηση, όπως αναστολή ή αναβολή της εκτέλεσης ποινών, πρόοδος της υπό όρους απελευθέρωσης, προσωρινή απελευθέρωση, μεταβολή της φυλάκισης σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικής παρακολούθησης, γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο στο διαδεδομένο φαινόμενο του υπερπληθυσμού των φυλακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, πολλά κράτη έχουν λάβει μέτρα για να διευκολύνουν την επαφή των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, όπως η παροχή πρόσβασης σε βιντεοκλήσεις μέσω του διαδικτύου ή η παροχή συχνότερης και μεγαλύτερης πρόσβασης στο τηλέφωνο για όσο διάστημα επιβάλλεται απαγόρευση επισκέψεων. Όσον αφορά την κράτηση μεταναστών, ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ότι οι εντολές κράτησης έχουν ανασταλεί και πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών δεν λειτουργούν προσωρινά.

Η CPT υπογραμμίζει ότι οι προσωρινοί περιορισμοί που επιβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε χώρους κράτησης πρέπει να αρθούν μόλις δεν απαιτούνται πλέον, ιδίως ο περιορισμός της επαφής των κρατουμένων με τον έξω κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης