Βασανιστήριο: Κάθε ενέργεια που περιλαμβάνει την κακοποίηση κάποιου με σωματικό και ψυχικό τρόπο, προκαλώντας του πόνο ή αγωνία με στόχο την τιμωρία, τη σωματική ή ψυχολογική κατάρρευση, τον εξαναγκασμό ή ακόμη και τον θάνατό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι σήμερα ο άνθρωπος εξέλιξε την «τέχνη» της φρίκης και του θανάτουΑπό την εποχή της αρχαιότητας και του μεσαίωνα μέχρι σήμερα, παράλληλα με τα επιτεύγματά του στην επιστήμη και στον πολιτισμό, ο άνθρωπος εξέλισσε την «τέχνη» της φρίκης και του θανάτου.

Πολλές φορές, με το πρόσχημα της τιμωρίας των εγκληματιών ή των εκάστοτε αντιπάλων, ο ανθρώπινος νους έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του σαδισμού. 

Σε μια ιστορική αναδρομή, το zougla.gr βρήκε και ξεχώρισε τις δέκα πιο μακάβριες και επίπονες μεθόδους βασανισμού, η περιγραφή και μόνο των οποίων είναι  ανατριχιαστική…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

10. Το χαμόγελο της Γλασκώβης

Το χαμόγελο της Γλασκώβης αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μορφή βασανισμού σε αντιμαχόμενες συμμορίες του βρετανικού υποκόσμου. Η εφαρμογή του περιλαμβάνει το σκίσιμο με μαχαίρι του στόματος στις άκρες του. Στη συνέχεια οι βασανιστές χτυπούν το θύμα, συνήθως με κλοτσιές στην κοιλιακή χώρα, ούτως ώστε ο αιχμάλωτος να ουρλιάξει και το στόμα του να σχιστεί ακόμη περισσότερο. 

Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και κατά τη μακάβρια δολοφονία της νεαρής Ελίζαμπεθ Σορτ, που συγκλόνισε τον κόσμο το 1947, μια υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «Μαύρη Ντάλια».

Σημειώνεται ότι το βασανιστήριο αυτό αποτέλεσε έμπνευση για το χαμόγελο του διαβόητου εγκληματία Τζόκερ στην τελευταία του ενσάρκωση -από τον ηθοποιό Χιθ Λέτζερ- στον κινηματογράφο, στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης».

9. Το περιδέραιο της φωτιάς

Το βασανιστήριο του περιδέραιου της φωτιάς, γνωστό ως necklacing, είναι μια μακάβρια πρακτική που εφαρμόζεται κυρίως στην Αφρική από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Ένα λάστιχο αυτοκινήτου, ποτισμένο με βενζίνη, τοποθετείται στον λαιμό του αιχμαλώτου και στη συνέχεια του βάζουν φωτιά. Ως αποτέλεσμα το κεφάλι του θύματος καίγεται μέχρι να επέλθει ο θάνατός του.

8. Ο τροχός του σπασίματος

Ο τροχός βασανιστηρίων χρησιμοποιούταν την περίοδο του Μεσαίωνα για την αργή εκτέλεση εγκληματιών. Η κατασκευή αυτή ήταν ένας μεγάλος τροχός, σαν ρόδα από κάρο. Το θύμα δενόταν στον τροχό και ο τιμωρός τού έσπαγε με ένα σφυρί ένα ένα τα οστά του. Στη συνέχεια ο εγκληματίας αφηνόταν εκεί για να υποκύψει στα τραύματά του, ενώ πλήθος πουλιών ξέσκιζε τις σάρκες του.

7. Εκδορά

Πρόκειται για μια τεχνική βασανισμού που χρησιμοποιούταν χιλιάδες χρόνια πριν σε γυναίκες που κατηγορούνταν για μαγεία, αιχμάλωτους στρατιώτες και εγκληματίες. Σε μια μορφή της, ακινητοποιούσαν το θύμα και ο βασανιστής τού αφαιρούσε το δέρμα με ένα μαχαίρι ξεκινώντας από το πρόσωπο. Μια άλλη μορφή περιελάμβανε το ζεμάτισμα, συνήθως με βραστό νερό, και την αποκόλληση του δέρματος.

6. Το σιδερένιο φέρετρο

Το βασανιστήριο αυτό εφευρέθηκε τον ύστερο Μεσαίωνα. Ο καταδικασμένος τοποθετούνταν μέσα στο μεταλλικό φέρετρο, όπου παρέμενε ακίνητος και χωρίς τροφή για όσο χρειαζόταν… Ανάλογα με το έγκλημα, το άτομο μπορεί να έμενε εκεί, σε κοινή θέα, μέχρι να πεθάνει. Τα ζώα κατέτρωγαν τη σάρκα του, ενώ συχνά άφηναν τον όχλο να του ρίξει πέτρες και να τρυπήσει το σώμα του με διάφορα μυτερά αντικείμενα ώσπου να ξεψυχήσει.

5. Ο Προκρούστης

Το βασανιστήριο αυτό ήταν ένα στενόμακρο ορθογώνιο με ξύλινο πλαίσιο. Ένα ρολό από τη μια, ή και από τις δυο πλευρές, το κρατούσε υπερυψωμένο από το έδαφος. Το ένα άκρο είχε μια σταθερή μπάρα, όπου δένονταν τα πόδια του θύματος, ενώ το άλλο άκρο είχε μια κινητή μπάρα, στην οποία έδεναν τα χέρια του. Όσο η ανάκριση προχωρούσε, ο βασανιστής περιέστρεφε τον μοχλό που ήταν συνδεδεμένος με την τροχαλία στις μπάρες, με σκοπό να εξαρθρώσει τα άκρα του ατόμου και στην συνέχεια να τα αποκολλήσει. Τελικά οι μυϊκές ίνες αχρηστεύονταν, οι σύνδεσμοι και οι χόνδροι έσπαζαν, και η αποκόλληση των άκρων επέφερε τελικά τον θάνατο.

4. Το μαρτύριο του αρουραίου

Στον οργουελικό εφιάλτη του «1984» περιγραφόταν με ακρίβεια το μαρτύριο του αρουραίου. Το θύμα βρίσκεται δεμένο σε ένα κρεβάτι. Στην κοιλιακή χώρα του τοποθετούν ένα κλουβί χωρίς πάτο, στο οποίο είναι φυλακισμένοι αρουραίοι. Με μια λάμπα ή φωτιά πάνω από το κλουβί τσουρουφλίζουν τα τρωκτικά, τα οποία στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν επιτίθενται με μανία κατά της ανθρώπινης σάρκας.
 

3. Το μαρτύριο της σταγόνας

Στους Κινέζους αποδίδεται, λανθασμένα κατά ορισμένους, το μαρτύριο της σταγόνας. Ένα βασανιστήριο σκληρό κι απάνθρωπο. Κανείς δεν αντέχει. Η συνεχής πίεση στο ίδιο σημείο καταντά ανυπόφορη. Η σταγόνα πέφτει στο μέτωπο του δύστυχου βασανιζόμενου. Στην αρχή η αίσθηση είναι δροσερή – έως ευχάριστη. Σιγά σιγά τα μηνίγγια χτυπούν, ο πόνος αυξάνεται, γίνεται ανυπόφορος, και ο άνθρωπος τρελαίνεται.

2. Εξαναγκαστική κατάποση νερού

Ένα σωληνάκι εισάγεται στον λαιμό του θύματος και το εξαναγκάζει να λάβει μεγάλες ποσότητες νερού σε μικρό χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα το θύμα παρουσιάζει αρχικά μυϊκή αδυναμία, κράμπες, ναυτία και τάση για εμετό, ενώ η κατάληξη είναι εγκεφαλικές βλάβες, αιμορραγία στομάχου και θάνατος.

 

1. Ο κεφαλοθραύστης

Στο κεφάλι του θύματος τοποθετείται ένα μεταλλικό κράνος και ο βασανιστής αρχίζει να γυρίζει σιγά σιγά τη στρόφιγγα που βρίσκεται πάνω αυτό. Το κράνος συσφίγγει το κεφάλι, τα δόντια θρυμματίζονται και τα μάτια του θύματος πετάγονται έξω. Ο θάνατος με αυτό το βασανιστήριο, που… ευδοκίμησε τον περασμένο αιώνα, δυστυχώς αργεί να επέλθει.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Στο φως τα βασανιστήρια της CIA
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, 12:45

Βασανισμοί made in CIA
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 18:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης