«Veni, vidi, tweeti». Με τον ειρωνικό αυτό τρόπο ξεκινά το άρθρο του το περιοδικό «newyorker.com», με τίτλο «η Βασιλική υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ» (στη Βρετανία).

Η παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ στη Βρετανία, σε κρατική επίσκεψη, ήταν η συνηθισμένη υπόθεση χαμηλού προφίλ. Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, οι συνοδοί του ήταν όχι περισσότεροι από χίλιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή στην «παρέλαση» των συνοδών προεδρικών οχημάτων και τα  οχήματα υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης μονάδας αποτροπής επικίνδυνων υλικών, θύμιζε την τελετουργική άφιξη της Κλεοπάτρας, σε χρυσοποίκιλτη φορτηγίδα, βρισκόταν στη λανθασμένη πλευρά της επιδειξιμανίας, αλλά οπωσδήποτε στο πλαίσιο της σύγχρονης μεγαλοπρεπούς.

Το BBC πάλι προτίμησε για τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο ως ταύρος εν υαλοπωλείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η ισπανική εφημερίδα El Mundo περιέγραψε τον πρόεδρο Trump σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ως «ελέφαντας σε κατάστημα πορσελάνης», χαρακτηρίζοντας το ταξίδι του «γκροτέσκο με διπλωματικούς όρους» και προειδοποιώντας: «Ο Ρεπουμπλικανός θέλει μια ασθενέστερη και πιο διχασμένη Ευρώπη και δεν το κρύβει».

Άλλη ισπανική εφημερίδα, η El Pais, έγραψε ότι ο Trump είχε προσβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν παρενέβη σε πολιτικά ζητήματα όπως το Brexit και στην εκλογή της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος.

Χαρακτήρισε επίσης τις επιθέσεις του Trump στο δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan, «ανυπόφορες» και κάτω από την αξιοπρέπεια του γραφείου του.

Στην έκθεσή της για τα γεγονότα στο Λονδίνο, η ιταλική La Repubblica αποκάλεσε τον Τραμπ «εκθαμβωτικό» και δήλωσε ότι «περπάτησε στα πολιτικά ερείπια» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επερχόμενη παραίτησή της, όταν νικήθηκε από την επανειλημμένη αποτυχία της να περάσει τη συμφωνία του Brexit από το Κοινοβούλιο.

Ο Trump πέρασε από τη Βρετανία σαν ανεμοστρόβιλος, παρεμβαίνοντας στη συντριβή του Brexit, τα έβαλε με τον δήμαρχο του Λονδίνου χαρακτηρίζοντάς τον «ηττημένο» προωθώντας τον Μπόρις Τζόνσον ως νέο ηγέτη των Τόριδων.

Ουδέποτε προηγουμένως η επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε τόσες διαμαρτυρίες και διαίρεση στο βρετανικό κοινό. Για περισσότερα από 70 χρόνια, Αμερικανοί και Βρετανοί ηγέτες έχουν κολακεύσει ο ένας τον άλλον με την περιβόητη «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο κρατών.

Αυτή η «αγάπη» φαίνεται να έχει χτυπήσει βραχώδες έδαφος με την διακυβέρνηση Tραμπ.

Για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, οι Βρετανοί έδειξαν την περιφρόνησή τους που έγινε αισθητή κι από τον Αμερικανικό ηγέτη.

Η Ουάσινγκτον επίσης θέλει οι Ευρωπαίοι να εγκαταλείψουν τα σχέδια συνεργασίας με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei για τη δημιουργία ασύρματης υποδομής 5G.

Η κυβέρνηση Trump κατηγορεί την Huawei ότι πιθανόν κατασκοπεύει την κινεζική κυβέρνηση, την οποία πολλοί παρατηρητές λένε ότι είναι ένα κυνικό πρόσχημα για το κλείσιμο του ανταγωνισμού στις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες από μια στρατηγικά σημαντική παγκόσμια αγορά.

Εάν οι Ευρωπαίοι παραδοθούν στις αμερικανικές απαιτήσεις και ανακαλέσουν σχέδια με την Huawei, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή τεχνολογική πρόοδο για χρόνια.

Επίσης, άλλη πηγή διαμάχης είναι οι απειλές της Ουάσινγκτον να επιβάλλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στο σχέδιο Nord Stream 2 για την παράδοση φυσικού αερίου στην ήπειρο από τη Ρωσία.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης