Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον διορισμό του Μάθιου Γουίτακερ ως υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης, μετά την απομάκρυνση του Τζεφ Σέσιονς από την ηγεσία του υπουργείου.

Ο Σιφ υποστήριξε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκαταλέγεται στα «κορυφαία μέλη» της αμερικανικής κυβέρνησης κι ο διορισμός του απαιτεί την επικύρωση της Γερουσίας, όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, μεταδίδει το ABC News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι ο διορισμός είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε ο Σιφ που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, στην εκπομπή «This Week» και στην συμπαρουσιάστρια Μάρθα Ράντατζ. “Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους και το γεγονός ότι ο διορισμός του είναι προσωρινός δεν σημαίνει ότι ο ίδιος πρέπει να απαλλαγεί από την επικύρωση του διορισμού του στη Γερουσία».

«Οι Δημοκρατικοί θα αμφισβητήσουν τον διορισμό; Ανησυχείτε από το γεγονός ότι ο Γουίτακερ θα επιβλέπει την έρευνα του Μάλερ;» ρώτησε η Ράντατζ τον Σιφ.

«Ναι και πάλι ναι»,  απάντησε ο Σιφ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσο, τον Ιανουάριο του 2019. «Όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα που προβλέπει τη διαδικασία διορισμού και δεν προβλέπει την εφαρμογή ειδικού μέτρου (Vacancies Act), τότε, ακολουθείς το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει», δήλωσε ο Σιφ δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επικύρωσης του διορισμού του Γουίτακερ από τη Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, απάντησε -μέσω Twitter- νωρίς χθες το απόγευμα στην κριτική που του άσκησε ο Σιφ, αντιπαραβάλλοντας ότι ο διορισμός του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ δεν έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Ο Τραμπ στην ανάρτηση που έκανε, έγραψε λάθος το όνομα του Σιφ στο Twitter.

«Ουάοου, κύριε πρόεδρε, αυτό ήταν ένα από τα πιο καλά. Είναι όπως οι απαντήσεις σας στην έρευνα του Μάλερ ή το γράψατε ο ίδιος;» απάντησε ο Σιφ στο Twitter, κάνοντας αναφορά σε μία δήλωση του Τραμπ στην Παρασκευή και η οποία ήταν σχετική με τις γραπτές απαντήσεις του στις ερωτήσεις του Μάλερ.

«Εγώ γράφω τις απαντήσεις. Οι δικηγόροι μου δεν γράφουν απαντήσεις», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια υπογραφής ενός νομοσχεδίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που έγινε στο Οβάλ Γραφείο. «Δέχθηκα μία σειρά από ερωτήσεις, τις οποίες κι απάντησα εύκολα», είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του ABC News για σχολιασμό των εξελίξεων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι ότι αυτός επιλέχτηκε για τον σκοπό της παρέμβασής του στην έρευνα του Μάλερ», είπε ο Σιφ αναφερόμενος στον Γουίτακερ.

Επειδή ο Γουίτακερ είχε ασκήσει δημόσια κριτική στην έρευνα του Μάλερ, ο Σιφ υποστήριξε ότι “από ηθικής πλευράς, δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με οποιονδήποτε τρόπο με την έρευνα” που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Σιφ είναι ένας από τους τακτικούς επικριτές του προέδρου Τραμπ στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που αμφιβάλλουν για την καταλληλότητα του Γουίτακερ να ηγηθεί μόνιμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» ο γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ, αντιπρόεδρος στη Διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δήλωσε ότι δε νομίζει πως ο Γουίτακερ θα πρέπει να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν γνωρίζω καλά τον Ματ Γουίτακερ. Στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να συνεργαστούμε, ανταποκρίθηκε άμεσα και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανταποκρίθηκε σε αυτά που είχα ζητήσει. Έτσι, από πλευράς άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων, φαίνεται ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τα ασκήσει», είπε ο Μπλαντ.

«Αλλά όχι για μία μόνιμη θέση, είναι αυτό που θέλετε να πείτε;» ρώτησε η Ράντατζ. «Λοιπόν, νομίζω πως όχι. Αλλά, ο πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει ποιος θα πάει μόνιμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΠΕ,  ABC News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης