Η τουρκική κυβέρνηση μεταβίβασε την ιδιοκτησία του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, που αποτέλεσε το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, στο κράτος, από τον τοπικό δήμο, προκαλώντας την άσκηση κριτικής από την αντιπολίτευση που διοικεί την πόλη, η οποία δήλωσε ότι θα προσβάλλει την απόφαση.

Η διεύθυνση για τα θρησκευτικά ιδρύματα, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε ότι η ιδιοκτησία της περιοχής, μεταβιβάστηκε σε ένα από τα ιδρύματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης άσκησε κριτική σε αυτό που χαρακτήρισε, ως μία βεβιασμένη απόφαση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ελήφθη «προκειμένου να σταματήσει το πρόγραμμα για την μετατροπή της πλατείας ξανά, σε μία περιοχή, πράσινης αισθητικής».

Ο δήμος προγραμματίζει την έναρξη μιας νομικής διαδικασίας κατά της απόφασης, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του.

Πριν από οκτώ χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία κατά των σχεδίων για την ανακατασκευή του πάρκου στο κέντρο της πόλης, αποτελώντας μία σημαντική απειλή για τον -τότε- πρωθυπουργό Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχέδια που είχε εγκρίνει ο Ερντογάν για την κατασκευή αναπαράστασης οθωμανικών στρατώνων στην αναφερόμενη κεντρική πλατεία, εγκαταλείφθηκαν μετά από μήνες διαδηλώσεων. Ωστόσο, το 2016, ο Ερντογάν δήλωσε ότι παραμένει αποφασισμένος για την «αποκατάσταση της ιστορίας μας» μέσω των κατασκευών στο πάρκο.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει σε εθνικό επίπεδο την εξουσία από το 2002, ενώ το ίδιο κόμμα και οι Ισλαμιστές προκάτοχοι είχαν τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης για 25 χρόνια, από την εκλογή του Ερντογάν ως δημάρχου το 1994, μέχρι το 2019.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης