Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών είναι ο νεαρός που φέρεται να ήταν ο βασικός ύποπτος για την επίθεση κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην αστυνομική βία εις βάρος Αφροαμερικανών στο Ντάλας του Τέξας.

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών είναι ο νεαρός που φέρεται να ήταν ο βασικός ύποπτος για την επίθεση κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην αστυνομική βία εις βάρος ΑφροαμερικανώνΠρόκειται για τον 25χρονο Μάικα Εξέιβιερ Τζόνσον. Ο νεαρός ζούσε σε ένα προάστιο του Ντάλας, το Μεσκίτ, ήταν σκληρά εκπαιδευμένος καθώς είχε υπηρετήσει στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς. Ο Τζόνσον, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε μάλιστα υπηρετήσει στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014. Στη διάρκεια της θητείας του είχε λάβει αρκετά μετάλλια και διακρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο σπίτι του, εντοπίστηκαν υλικά κατασκευής βόμβας, τουφέκια, πυρομαχικά και ένα «ημερολόγιο μάχης».

Την ίδια ώρα, διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο ένοπλος έκανε αναρτήσεις στο διαδίκτυο από λογαριασμούς που φέρονται να ήταν δικοί του, στις οποίες καταδίκαζε τις πράξεις βίας κατά Αφροαμερικανών.

Ήταν μέλος μιας σελίδας στο Facebook που έφερε την ονομασία: «Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων όντων», φέρεται να έγραψε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του, που συνοδευόταν από ένα βίντεο που εμφάνιζε ωμές σκηνές με ανθρώπους να συμμετέχουν στην θανάτωση μιας φάλαινας, κάνοντας συγκρίσεις με την μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Στην φερόμενη ως προσωπική σελίδα του Τζόνσον στο Facebook, παρουσιαζόταν ως μαύρος εθνικιστής, έχοντας αναρτημένες φωτογραφίες της Μαύρης Δύναμης (Black Power) και της κόκκινης, μαύρης, πράσινης σημαίας, γνωστή και ως η σημαία της χειραφέτησης των Μαύρων.

Ο Τζεφ Τζόνσον, επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο φερόμενος δράστης ήταν μέλος ομάδας μαύρων εθνικιστών.

Πολλά παραμένουν άγνωστα ακόμη για τον Τζόνσον, ενώ δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με μέλη της οικογένειας του.

Δεν είναι σαφές αν εργαζόταν, αν και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως εργαζόταν για μια εταιρεία που βοηθά παιδιά και ενηλίκους με διανοητικές αναπηρίες.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση προήλθε από έναν μόνο ή πολλούς ενόπλους.

Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς δήλωσε πως ο δράστης έδρασε μόνος του, αν και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τόνισε ότι παραμένει σημαντικό να καθοριστεί αν υπάρχουν και άλλοι συνεργοί στην επίθεση.

Εκπρόσωπος των Αρχών δήλωσε ότι ο άνδρας ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ιδίως αστυνομικούς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε: «Ο ύποπτος είπε ότι ήταν αναστατωμένος για τις πρόσφατες δολοφονίες από αστυνομικούς. Ο ύποπτος είπε ότι ήταν αναστατωμένος με τους λευκούς».

«Ο ύποπτος είπε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς, κυρίως λευκούς αστυνομικούς» σημείωσε.

Στο Ντάλας ο Ομπάμα

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα δίπλα στις οικογένειες των αστυνομικών, που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της προεδρίας, ο Ομπάμα θα επιστρέψει από τη Βαρσοβία, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Τέξας αποδεχόμενος την πρόσκληση του δήμαρχου της πόλης, Μάικλ Ρόουινγκς.

Ο Ομπάμα, που βρίσκεται στην Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ, συντομεύοντας κατά μία μέρα το ταξίδι του στην Ευρώπη και δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Σεβίλλη στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης