Το Εconomist παίρνει θέση για το ιταλικό δημοψήφισμα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 23:16
Το Εconomist παίρνει θέση για το ιταλικό δημοψήφισμα
Σε εκτενές ρεπορτάζ, το βρετανικό περιοδικό Economist τάσσεται κατά των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Το Economist υποστηρίζει πως η Ιταλία έχει όντως ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, «αλλά όχι εκείνες που προτείνει η κυβέρνηση Ρέντσι» και ενδεχόμενη παραίτηση του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού «δεν θα αποτελούσε τραγωδία», από την στιγμή που «μπορεί να συσταθεί τεχνοκρατική κυβέρνηση, όπως συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι το Economist τάχθηκε κατά του Brexit και κατά, επίσης, της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τώρα, εκτιμά ότι «η Ιταλία πρέπει να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα», κυρίως λόγω του ότι αν «περάσουν» οι συνταγματικές αλλαγές, η γερουσία δεν θα εκλέγεται, πλέον, από τους πολίτες, αλλά θα απαρτίζεται από μέλη των περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχους. Το περιοδικό προσθέτει ότι οι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Ιταλία, είναι, συχνά, οι πιο διεφθαρμένοι της χώρας.

Στο κείμενο του βρετανικού εβδομαδιαίου περιοδικού αναφέρεται ακόμη ότι ο νέος ιταλικός εκλογικός νόμος επιτρέπει στο πρώτο κόμμα της χώρας, να εξασφαλίσει το 54% των εδρών.

Αυτό, σύμφωνα με το Economist, στην πραγματικότητα, στο μέλλον θα μπορούσε να ευνοήσει τον Μπέπε Γκρίλο των Πέντε Αστέρων και όχι τον Ρέντσι που προώθησε τις μεταρρυθμίσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, 00:13