Οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι μίλησαν και ορθά κοφτά προειδοποίησαν τις αμερικανικές αρχές, τους Αμερικανούς πολίτες και κυρίως την αμερικανική κυβέρνηση πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε ατομικό, συλλογικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, τότε τα κρούσματα στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε 100.000 την ημέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το εφιαλτικό διάγραμμα που δείχνει το ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων έφθασε τις 52.898 μέσα σε 24 ώρες.

Τα μισά κρούσματα καταμετρήθηκαν σε τέσσερις πολιτείες, την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Τέξας. Σε αυτές τις πολιτείες είναι συγκεντρωμένο το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία εξαρχής δημοσιεύει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ήδη είναι οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία των τεσσάρων πολιτειών που πλήττονται από την πανδημία. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ενδεχομένως η κατάσταση θυμίζει λίγο εκείνη της Νέας Υόρκης στην αρχή της υγειονομικής κρίσης στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως μόνο η Βραζιλία «συναγωνίζεται» τις ΗΠΑ ως προς την αύξηση των κρουσμάτων. Δεν είναι προφανώς τυχαίο. Ο πρόεδρος της χώρας αυτής, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι φιλότιμος οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και πολέμιος των περιοριστικών μέτρων. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν πάνω από 50.000 νέα κρούσματα.Dr Anthony Fauci

Ο λοιμωξιολόγος dr Anthony Fauci προειδοποίησε πως, αν δεν υπάρξει αντίδραση σε εθνικό επίπεδο για τον δραστικό περιορισμό του ρυθμού εξάπλωσης του Covid-19, τότε πολύ σύντομα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 100.000 ημερησίως (πηγή: Huffington Post).

Η συνολική εικόνα της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι επίσης ενδεικτική. Έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,7 εκατομμύρια τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, όταν το σύνολο των επιβεβαιωμένων με τεστ κρουσμάτων στον πλανήτη είναι 10,6 εκατομμύρια, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τις 514.803 (πηγή: Le Monde).

Εφιαλτική η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο

Στη Βραζιλία οι νεκροί από Covid-19 ξεπέρασαν τους 60.000. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 1.038 νέοι θάνατοι στη χώρα. Το ανησυχητικό είναι πως τα νέα κρούσματα το ίδιο εικοσιτετράωρο έφθασαν τα 46.712 – ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα εκτιμά πως οι αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών στη Βραζιλία είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι και πως οι βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές, υπακούοντας στις εντολές της κυβέρνησης Μπολσονάρου, πραγματοποιούν πολύ λίγα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Πρόκειται δηλαδή για μία συνειδητή εφαρμογή της «οδηγίας Τραμπ», ο οποίος δημόσια είχε ομολογήσει προ δύο εβδομάδων στην Tulsa στην Οκλαχόμα, σε προεκλογική του συγκέντρωση, πως ζήτησε από τους ειδικούς να πραγματοποιούν λιγότερα τεστ ώστε να καταγράφονται λιγότερα κρούσματα.

Είναι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, κατά τον Guardian, δήλωσε την Πέμπτη 2 Ιουλίου: «Έχω την αίσθηση ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί μία εκ των ημερών. Έτσι απλά…!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης