Κροίσος υπόσχεται προσφυγικό παράδεισο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, 13:08


Την πρόθεσή του να αγοράσει δύο ελληνικά νησιά για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες εξέφρασε ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης Ναγκίμπ Σαουίρις.

Ο Σαουίρις είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των media στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν σε συνεντεύξεις του καλούσε είτε την Ελλάδα είτε την Ιταλία να του πουλήσουν ένα νησί προκειμένου να το «κηρύξει ανεξάρτητο», να «υποδεχτεί μετανάστες» και να «προσφέρει εργασία χάρη στην οικοδόμηση της νέας τους πατρίδας».Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο μεγιστάνας -η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3 δις δολάρια- «έχει εντοπίσει δύο ελληνικά νησιά που ανήκουν σε ιδιώτες, τα οποία συνιστούν μια πολύ καλή ευκαιρία για το πρότζεκτ», όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της εταιρείας του.

Ο 61χρονος κροίσος ισχυρίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδια για τους πρόσφυγες, προσφέρθηκε να συνδράμει στο εν λόγω εγχείρημα, το οποίο προαπαιτεί σε πρώτη φάση επένδυση ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίωνΕναπόκειται στις ελληνικές Αρχές η έγκριση ή μη του πρότζεκτ που έχει στόχο «να φιλοξενηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός προσφύγων, με βάση την ελληνική νομοθεσία».

Ο Σαουίρις ελπίζει ότι η Ελλάδα «θα μεριμνήσει ώστε να αναλάβει και να ολοκληρώσει τη διοικητική διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα νησιά», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον ο 61χρονος κροίσος ισχυρίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδια για τους πρόσφυγες, προσφέρθηκε να συνδράμει στο εν λόγω εγχείρημα, το οποίο προαπαιτεί σε πρώτη φάση επένδυση ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Ο τρίτος πλουσιότερος Αιγύπτιος έχει ήδη προκρίνει την ονομασία «Άιλαν» για ένα από τα νησιά -εάν τελικά το σχέδιό του ευοδωθεί- προς τιμήν του 3χρονου αγοριού που πνίγηκε πρόσφατα ανοικτά της Κω, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με λέμβο.

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της εταιρείας του κροίσου

Η παρέμβαση του Αιγύπτιου επιχειρηματία πάντως έχει προκαλέσει διχασμό και καχυποψία ως προς τις προθέσεις του, ιδίως ως προς την πρότασή του περί «ανεξαρτητοποίησης» του νησιού, του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί.

Διαβάστε επίσης:

"Αγοράζω ελληνικό νησί για τους πρόσφυγες", Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015, 21:07

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, 14:07