Ο έγκλειστος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης καλεί σε διαδηλώσεις ανήμερα των γενεθλίων του Πούτιν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 20:53
Ο έγκλειστος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης καλεί σε διαδηλώσεις ανήμερα των γενεθλίων του Πούτιν
Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους σε όλη τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, αψηφώντας σχετική απαγόρευση των αρχών κι απαιτώντας να επιτραπεί στον Ναβάλνι να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Τη Δευτέρα, ένα ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στον Ναβάλνι ποινή φυλάκισης 20 ημερών για διοργάνωση μη εγκεκριμένων διαδηλώσεων, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Μαρτίου.

Η ποινή που του επιβλήθηκε, η τρίτη φέτος, θα τον αναγκάσει να απουσιάσει από προεκλογική συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην γενέτειρα του Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, την ημέρα των γενεθλίων του Ρώσου προέδρου (κλείνει τα 65).

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας έχει αποφανθεί ότι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα καθώς βρίσκεται ελεύθερος με αναστολή, απόφαση την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη.

Με μήνυμά του μέσα από την σελίδα του στο Facebook, ο Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα το Σάββατο, σημειώνοντας ότι περισσότερες από 80 οργανώσεις που τον στηρίζουν οργανώνουν παράλληλα διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.

«Ο στόχος μας είναι να ανακηρύξουμε την 7η Οκτωβρίου, την μέρα όπου κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος θα διατυπώσει δημοσίως ή στον εαυτό του, τουλάχιστον αυτές τις δύο απαιτήσεις: Πολιτικό ανταγωνισμό και δικαίωμα συμμετοχής του Ναβάλντι στις εκλογές», τόνισε στην έκκλησή του, την οποία υπαγόρευσε, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από τη φυλακή.

Οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη και το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη ότι όσοι καλούν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα διώκονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 20:53