Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.

«Έχουμε διαφορές... Ουδείς από εμάς είναι αφελής» δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωσή του στο πλευρό του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. «Όμως σεβόμαστε την Κίνα... και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».

Ο Κινέζος πρόεδρος με τη σειρά του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη και η Κίνα «προχωρούν μαζί», παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές βρίσκονται σε «ανταγωνισμό», και ζήτησε οι σχέσεις τους «να μη διέπονται από καχυποψία».

«Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό... Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω» είπε ο Σι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, 13:33