Στην ανακοίνωση πως οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech προχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εντέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί. Κατά συνέπεια οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… Είναι μία τεράστια επιχείρηση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την επόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Όπως ανέφερε χθες η κα. Φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter, «είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά η συνεδρίαση του Οργανισμού είχε προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου, αλλά η λήψη περαιτέρω επιστημονικών στοιχείων και οι πιέσεις της Γερμανίας οδήγησαν στην επίσπευσή της.

Ειδικότερα, η Γερμανία το προηγούμενο διάστημα άσκησε πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας άσκησαν πίεση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης