«Η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ξέραμε, μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μια πολύ μεγαλύτερη μαύρη τρύπα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.Ο. του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο κ. Ράμα ζήτησε από τους βουλευτές να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους τους για την κατάσταση αυτή. Ο πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές έπειτα από το πρώτο πόρισμα της εταιρείας «Deloitte and Touch» που αξιολόγησε την οικονομική κατάσταση και το δημόσιο χρέος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Σκελκίμ Τσάνι, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκονται στα Τίρανα από τις αρχές της εβδομάδας, είπε ότι «στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ έχει ορισμένες απαιτήσεις, που καθυστέρησαν και την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού το 2014 στη Βουλή».

Πρόσθεσε, δε, ότι το Ταμείο «απαιτεί η πληρωμή του χρέους από την αλβανική κυβέρνηση να ξεκινήσει το 2014, ενώ η κυβέρνηση ζητεί την αναβολή για το 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερίσα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, «το ΔΝΤ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην προβλέψει αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επενδύσεων, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος, και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η νέα τριετής συμφωνία μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης