Ευθείες κατηγορίες σε βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε ο «νούμερο ένα» εχθρός του, Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος «σκηνοθέτησε την απόπειρα πραξικόπηματος».

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες με εκδώσουν, θα πεθάνω από βασανιστήρια στην Τουρκία»Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητεί η Άγκυρα ως υποκινητή της 15ης Ιουλίου, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Zeit πως η αρχική «πιθανότητα» ότι τα γεγονότα (του πραξικοπήματος) ήταν «στημένα» έχει γίνει πλέον στα μάτια του «βεβαιότητα, έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν είχε προγραμματιστεί το πραξικόπημα ένα χρόνο πριν και περίμενε για την κατάλληλη ευκαιρία, είπε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέν και συνέχισε ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας προέβη στην απόπειρα του πραξικοπήματος για να μπορέσει στη συνέχεια να σταθεροποιήσει την εξουσία του.

Το δημοσίευμα της Zeit

Ο 75χρονος πρώην ιεροκήρυκας υποστήριξε ότι το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν γελούσε καθώς το αεροπλάνο του προσγειωνόταν στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πραξικοπήματος. «Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Αυτό δήλωσε (ο Ερντογάν) στο αεροδρόμιο» είπε ο Γκιουλέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το πραξικόπημα “δώρο από τον Θεό”»«(Ο Τούρκος πρόεδρος) χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως “δώρο από τον Θεό”. Είπε ότι η “Τουρκία χρειαζόταν κάτι τέτοιο” προκειμένου να προχωρήσει πέρα ​​από τον νόμο και να ασκήσει διώξεις σε  περισσότερους ανθρώπους» συνέχισε ο Γκιουλέν.

Κατά τον κληρικό, ο επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών «γνώριζαν τι συνέβαινε».

Ο Γκιουλέν σημείωσε ότι είχε αιτηθεί για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής με εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες, η οποία θα εξετάσει την απόπειρα πραξικοπήματος και τις περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Άγκυρα κατέθεσε επισήμως στις ΗΠΑ το αίτημα για την έκδοση του 75χρονου Γκιουλέν στην Τουρκία.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πουν “ναι”, τότε θα πάω, δεν πειράζει. Σ’ αυτή την περίπτωση θα τελειώσω τη ζωή μου βασανιζόμενος απ’ αυτούς (σ.σ.: την τουρκική κυβέρνηση) και θα παρουσιαστώ ενώπιον του Θεού ως ένας αγνός άνθρωπος» σχολίασε σχετικά στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Γκιουλέν.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας


 Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης