Για προσπάθεια εξαπάτησης της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας εκ νέου την κόντρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία για τη στρατιωτική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος του επί το πλείστον κουρδικού πληθυσμού της πόλης της Αφρίν εγκατέλειψε τις εστίες του, υπό τον φόβο επίθεσης από τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχίες για τις καταγγελίες περί λεηλασιών στην πόλη του Αφρίν και σημείωσε ότι οι εξελίξεις εντείνουν τον προβληματισμό για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Άφησε δε αιχμές και για την απόφαση της Τουρκίας να συνεχίσει την επέμβαση στην Αφρίν παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία 30 ημερών στο σύνολο της συριακής επικράτειας, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στην άμεση και πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να εξαπατήσουν την Τουρκία, διότι έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας χωρίς να σεβαστούν τις επιθυμίες της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι, θα πρέπει να μας σέβεστε και να κινείστε μαζί μας. Τι είδος στρατηγικής συνεργασίας και αλληλεγγύης είναι αυτή;», είπε.

Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι δώρισε στους Κούρδους 5.000 φορτηγά με όπλα και 2.000 φορτηγά που μετέφεραν πυρομαχικά, ενώ δεν δεχόταν να πουλήσει πολεμοφόδια στη σύμμαχο Τουρκία.

Η νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς εταίρους έρχεται τη στιγμή που παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν o τουρκικός στρατός θα επέμβει και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, όπου υπηρετούν και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης