Ο Ερντογάν ζητεί να ενταθεί η προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, 17:52
Ο Ερντογάν ζητεί να ενταθεί η προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στη χώρα του στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Συμπεριλαμβανομένης επίσης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 "τρομοκράτες" στην Τουρκία, διαφορετικά ξεκαθάρισε ότι η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

"Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχέση με την τρομοκρατία και μια "διπλωματική νίκη' για την Τουρκία.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, 18:04