Ο πρώην ηγέτης της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα του τη Δευτέρα, αφού ένας στενός σύμμαχός του και μέλος του σοσιαλιστικού κόμματός του, MAS, ορκίστηκε ως πρόεδρος.

Ο Μοράλες, ο οποίος έφυγε από τη Βολιβία τον περασμένο Νοέμβριο, αφού διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν παρατυπίες στις εκλογές που του έδωσαν τέταρτη θητεία, δήλωσε ότι η προοπτική της επιστροφής του τον γέμισε «με ευτυχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής μου, το να επιστρέφω στη χώρα που αγαπώ τόσο με γεμίζει ευτυχία», έγραψε στο Twitter.

Ο Μοράλες, ο οποίος ηγήθηκε της Βολιβίας για σχεδόν 14 χρόνια ως ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος, επρόκειτο να διασχίσει τα σύνορα από την Αργεντινή όπου ζούσε στην εξορία στις 9 π.μ. (16.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Έβο Μοράλες, αφού διέσχισε τα σύνορα από την Αργεντινή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 2.000 υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων μελών οργανώσεων της Αργεντινής, περίμεναν στη διασταύρωση La Quiaca τη Δευτέρα το πρωί για να τον δουν, κυματίζοντας τη σημαία των ιθαγενών της Αργεντινής και παίζοντας μουσική σε παραδοσιακά όργανα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters.

Στην πλευρά των συνόρων της Βολιβίας, στο Villazón, ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος συγκεντρώθηκε για να καλωσορίσει στο σπίτι τον εξόριστο ηγέτη.

Ο Λούις Άρσε, 57 ετών, ορκίστηκε πρόεδρος την Κυριακή, σε τελετή στην ορεινή πόλη Λα Παζ, μπροστά από αρχηγούς κρατών από την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Κολομβία και την Ισπανία, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους από τη Χιλή, το Ιράν και της κυβέρνησης του Μαδούρο της Βενεζουέλας.

Ο εσωστρεφής πρώην υπουργός οικονομίας, που φέρεται ως αρχιτέκτονας της ταχείας ανάπτυξης της Βολιβίας υπό τον Μοράλες, δεσμεύτηκε να «νικήσει» την πανδημία του Covid, «να τερματίσει τον φόβο» μετά από τα βίαια ξεσπάσματα της περασμένης χρονιάς και να δημιουργήσει ανάπτυξη μετά το χτύπημα του lockdown για τον COVID-19.

Ο Άρσε δήλωσε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος Μοράλες δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην κυβέρνησή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης