Ο πρίγκιπας Φίλιππος του Βελγίου έγινε σήμερα επίσημα ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων, έπειτα από την ορκωμοσία του ενώπιον του Κοινοβουλίου και λίγη ώρα μετά την παραίτηση του πατέρα του, του βασιλιά Αλβέρτου Β΄, από τον θρόνο.

«Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του βελγικού λαού, να διατηρήσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα» είπε ο Φίλιππος στα ολλανδικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά, τις τρεις εθνικές γλώσσες, καθώς γινόταν επίσημα σε ηλικία 53 ετών ο νέος αρχηγός του κράτους. «Ξεκινώ τη βασιλεία μου με τη βούληση να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία όλων των Βέλγων» πρόσθεσε ο νέος βασιλιάς στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ως μονάρχη, υποσχόμενος επίσης «να εντείνει τον διάλογο» με τους Βέλγους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ορκωμοσία του νέου βασιλιά έγινε ακριβώς 182 χρόνια ύστερα από εκείνη του Λεοπόλδου Α΄ στις 21 Ιουλίου 1831. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Παρόντες ήταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο βασιλιάς Αλβέρτος Β΄ και η βασίλισσα Πάολα, τα τέσσερα παιδιά του βασιλιά Φίλιππου και της βασίλισσας -στο εξής- Ματθίλδης, μεταξύ των οποίων και η νέα πριγκίπισσα διάδοχος Ελισάβετ, σχεδόν 12 χρονών.

Ο Φίλιππος και η Ματθίλδη είχαν διασχίσει προηγουμένως τη μικρή απόσταση -μερικές εκατοντάδες μέτρα- που χωρίζει το παλάτι από το Κοινοβούλιο με μια ανοιχτή Μερσεντές 600. Η λιμουζίνα έφερε πινακίδα κυκλοφορίας με τον αριθμό «1», η οποία δίνεται στον Βέλγο μονάρχη, κι εκείνος χαιρετούσε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο κάτω από λαμπρό ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Στο θρόνο του Βελγίου ο πρίγκιπας Φίλιππος

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης