Ο γαλλικός Τύπος για το Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 09:18
Ο γαλλικός Τύπος για το Αφγανιστάν
Η επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Γάλλους στρατιώτες στο Αφγανιστάν χθες είναι ακόμη μία απόδειξη της «ύποπτης και αδιέξοδης παγίδας στην οποία έχουν εμπλακεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στη χώρα αυτή» γράφει σήμερα ο γαλλικός Τύπος.

«Η επέμβαση της Δύσης στο Αφγανιστάν απέτυχε και η Δύση, που πίστευε ότι φέρνει τον πολιτισμό και τη δημοκρατία σε αυτή τη φτωχή και σπαρασσόμενη χώρα, πρέπει να αντλήσει συμπεράσματα από αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Liberation», που υπενθυμίζει ότι «69 Γάλλοι στρατιώτες πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την αμφίρροπη και αδιέξοδη μάχη».

«Το νέο δράμα που πλήττει το γαλλικό στρατό μαρτυρεί εκ νέου τον μαρασμό στο Αφγανιστάν. Ένα τέλμα στο οποίο βουλιάζουν εδώ και δέκα χρόνια οι στρατιώτες της ISAF και κυρίως ο αμερικανικός στρατός» γράφει η «Dernieres Nouvelles» της Αλσατίας.

«Πώς να μη διαπιστώσει κανείς ότι μετά τους Βρετανούς, μετά τους Σοβιετικούς, οι Δυτικοί έχουν βαλτώσει στην αφγανική παγίδα;» διερωτάται η «Charente libre» της περιφέρειας.

Η επίθεση της Τετάρτης «ηχεί επώδυνα στ' αυτιά μας, σαν ένας πένθιμος αντίλαλος του ταξιδιού που μόλις πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αφγανιστάν, όπου ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την αποδέσμευση των στρατευμάτων από το 2012» υπενθυμίζει η «Figaro».

«Μήπως πρέπει να επισπευτεί η αποχώρηση αυτή;» είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα «Est republicain» της περιφέρειας, η οποία είναι βεβαία ότι απέναντι στη φρίκη, το θέμα της αποδέσμευσης των γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα επιβληθεί στην ατζέντα των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 09:18