Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Το μεγάλο «ναι» είπαν το Σάββατο ο Χάρι και η Μέγκαν, ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ, γονέων, συγγενών και φίλων, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο παλάτι του Ουίνδσορ και είναι πλέον σύζυγοι, όπως τους ονόμασε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο οποίος και τέλεσε τον λαμπρό τους γάμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) η Aμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ ανέβηκε τα σκαλοπάτια του Αγίου Γεωργίου φορώντας ένα εντυπωσιακό νυφικό με μακριά ουρά και πέπλο που έφερε την υπογραφή του οίκου Givenchy. H μητέρα της εμφανώς συγκινημένη, κατά τη διάρκεια όχι μόνο της τελετής, συνόδευε την κόρη της με το αυτοκίνητο λίγο πριν μπει στο πλημμυρισμένο από λουλούδια παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Τα παιδιά του Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα Σάρλοτ, τριών ετών, και ο πρίγκιπας Τζορτζ, τεσσάρων ετών, ήταν ανάμεσα στα δέκα παρανυφάκια.
Ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο παρεκκλήσι στις 13.45 (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τον αδελφό του και κουμπάρο του Ουίλιαμ. Φορώντας τη μαύρη στολή του ταγματάρχη των Bleus and Royals του τάγματος ιππικού (των Ενόπλων Δυνάμεων), με το σιρίτι στον ώμο να κάνει τη διαφορά και την πουλάδα στο στήθος (σ.σ.: ήταν πιλότος ελικοπτέρων τύπου Απάτσι στο Αφγανιστάν), εμφανώς ευδιάθετος και με λίγο τρακ χαιρέτισε το πλήθος. Λίγο πριν την άφιξη της βασίλισσας της Αγγλίας, είχε μια μικρή κουβέντα με κάποια από τα 200 μέλη διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων που βρίσκονταν εντός του Ναού. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο έφτασαν στις 13.55 (ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, πέντε λεπτά πριν από την άφιξη της νύφης και οι τελευταίοι από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που κατέφθασαν στον Ναό. Είχε προηγηθεί η άφιξη του πατέρα του γαμπρού, του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα.

Η νύφη, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα πρώτα μέτρα του διαδρόμου εντός της εκκλησίας τα διένυσε μόνη της και στο δεύτερο μισό της διαδρομής συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος την παρέδωσε στον πρίγκιπα Χάρι.

Αμέσως μετά ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Κόνερ, επικεφαλής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησε την τελετή του γάμου και στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας Τζάστιν Ουέλμπι τέλεσε την ανταλλαγή των όρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού αντάλλαξαν υποσχέσεις αγάπης και αφοσίωσης «έως το θάνατο», ο 33χρονος Χάρι, έκτος κατά σειρά διάδοχος του βρετανικού θρόνου πέρασε το χρυσό δακτυλίδι στο χέρι της Μέγκαν και εκείνη έκανε το ίδιο στον Χάρι. Νωρίτερα, το ζευγάρι απάντησε στον αρχιεπίσκοπο ότι δέχεται ένας τον άλλον ως σύζυγο, ακολουθώντας την παράδοση, σε μια θρησκευτική τελετή πολύ συγκινητική στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, ενώπιον 600 καλεσμένων εκ των οποίων η βασίλισσα Ελισάβετ και πλήθος διασημοτήτων.

«Επικύρωσαν τον γάμο τους ενώνοντας τα χέρια τους και ανταλλάσσοντας δαχτυλίδια. Τους ανακηρύσσω λοιπόν ανδρόγυνο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι.

Οι νεόνυμφοι βγήκαν από την εκκλησία με τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, ο Χάρι και η Μέγκαν έδωσαν το πολυαναμενόμενο φιλί στα σκαλοπάτια του Αγίου Γεωργίου, με τα φλας των φωτογράφων να πέφτουν βροχή.

Πέντε λεπτά μετά τις 15.00 το μεσημέρι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ αποχώρησαν με άμαξα από το παρεκκλήσι, το οποίο ήταν στολισμένο εντός και εκτός με λευκά λουλούδια, και διέσχισαν για 25 λεπτά τους δρόμους του Ουίνσδορ.Στη συνέχεια το ζευγάρι επέστρεψε στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη γαμήλια δεξίωση.

Στις 21.00, ώρα Ελλάδος, ο γαμπρός και η νύφη έφτασαν στο Frogmore House, εκεί όπου ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, παρέθεσε βραδινή δεξίωση για το ζευγάρι, την οικογένεια και τους στενούς φίλους του.
Οι καλεσμένοι δεν ξεπέρασαν τους 200.
Κάτι μπλε, κάτι από Νταϊάνα!
Νωρίτερα οι νεόνυμφοι έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση ως σύζυγοι. Τα πρόσωπά τους έλαμπαν από ευτυχία και χαρά. Ο φωτογραφικός φακός τούς απαθανάτισε τη στιγμή που έφευγαν από το παλάτι του Ουίνδσορ.
Η δούκισσα του Σάσεξ φορώντας μια κατάλευκη τουαλέτα που έφερε την υπογραφή της Stella McCartney και ένα ζευγάρι γαλάζιες γόβες Aquazurra, δεν σταματούσε να χαμογελά, ενώ ο δούκας του Σάσεξ ντυμένος με σμόκιν κοστούμι συνόδευε τη σύζυγό του Μέγκαν έχοντας επιβιβαστεί σε μία κάμπριο Jaguar E-Type Concept Zero με κατεύθυνση την κατοικία του πρίγκιπα Καρόλου.   
Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η στιγμή που ο Χάρι έδωσε στη Μέγκαν το σμαραγδένιο δαχτυλίδι με τον πολύτιμο λίθο, ακουαμαρίνα (aquamrine) που φορούσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τα φλας των φωτογράφων έλαμψαν όταν η νύφη χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό μονόπετρο με τις λαμπερές μπλε αποχρώσεις του.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την είσοδο της νύφης στον Ναό, την ανταλλαγή όρκων, το πολυαναμενόμενο φιλί, τα παρανυφάκια, τους διάσημους καλεσμένους, την βόλτα 25 λεπτών με το πλήθος να πανηγυρίζει, αλλά και στιγμιότυπα από τη δεύτερη και τελευταία δεξίωση που παρέθεσε ο πρίγκιπας Κάρολος για το ζευγάρι: 

Το δαχτυλίδι της μητέρας του Χάρι στο χέρι της συζύγου του
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νεόνυμφου ζευγαριού:


O γάμος της χρονιάς σε ένα βίντεο:





Το ζευγάρι αντάλλαξε υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και πίστης:

Το νυφικό και το πέπλο του οίκου Givenchy
Το νυφικό σχεδίασε η Βρετανίδα Κλερ Γουέιτ Κέλερ, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Givenchy. Η Κέλερ, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πέρυσι την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας Ζιβανσί, γνωρίστηκε με την Μαρκλ στις αρχές του 2018, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον.

«Το επίκεντρο του φορέματος είναι η ανοιχτή λαιμόκοψη που πλαισιώνει χαριτωμένα τους ώμους και τονίζει τη λεπτή μέση. Η γραμμή του νυφικού εκτείνεται προς τα πίσω με τρόπο ώστε να δημιουργούνται μαλακές στρογγυλές τσακίσεις που καλύπτονται από τριπλή μεταξωτή οργάντζα. Τα τρουά-καρ μανίκια προσθέτουν μια νότα εκλεπτυσμένου νεωτερισμού» αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πέπλο. Η Μέγκαν «ήθελε και τις 53 κοινοπολιτείες σε αυτό το ταξίδι της» και έτσι η σχεδιάστρια Γουέι Κέλερ, δημιούργησε ένα πέπλο κεντημένο με τη χλωρίδα της καθεμιάς.

Σύμφωνα με την επιθυμία της Μέγκαν, προστέθηκαν επίσης δύο λουλούδια της επιλογής της, εκ των οποίων μια παπαρούνα της Καλιφόρνιας, πολιτεία από την οποία κατάγεται. Κάθε τρισδιάστατο λουλούδι είναι μοναδικό και κεντημένο στο πέπλο των 5 μέτρων με το χέρι.

Οι εργαζόμενοι δε πέρασαν εκατοντάδες ώρες ράβοντας σχολαστικά και πλένοντας τα χέρια τους κάθε τριάντα λεπτά για να διατηρήσουν το τούλι και το νήμα όσο πιο παρθένο γίνεται.

Η Μέγκαν φορούσε παπούτσια επίσης του γαλλικού οίκου Givenchy και ένα διαμαντένιο διάδημα του 1932 που της δάνεισε η βασίλισσα Ελίζαμπεθ Β’, η γιαγιά του Χάρι. Τα σκουλαρίκια και το βραχιόλι της ήταν του οίκου Cartier.





To διαμαντένιο βραχιόλι



O πρίγκιπας Κάρολος παρέδωσε την Μέγκαν – Κουμπάρος ο Δούκας του Κέμπριτζ

Το χέρι της νύφης κράτησε ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και την παρέδωσε στον γιο του, Χαρι.

Η είσοδος του γαμπρού στην εκκλησία
O πρίγκιπας Χάρι με τον κουμπάρο και αδελφό του, Ουίλιαμ, αφού χαιρέτησαν το πλήθος κόσμου που  συγκεντρώθηκε έξω από το κάστρο κατευθήνθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Ο Χάρι φορούσε στολή την οποία στόλιζαν στο στήθος ένα διακριτικό της πολεμικής αεροπορίας -που έλαβε ο πρίγκιπας όταν ήταν πιλότος ελικοπτέρων Apache στον στρατό- και ένα μετάλλιο που θυμίζει τη θητεία του στο Αφγανιστάν.

Η πρώτη εμφάνιση της Kate Middleton στον γάμο του Harry μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού

Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση μετά από τη γέννηση του πρίγκιπα Louis έκανε η Kate Middleton στον γάμο του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle, η οποία έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τα παιδιά της, Charlotte και George, που ήταν παρανυφάκια στον λαμπερό γάμο.







Η μητέρα της Μέγκαν Μαρκλ, Ντόρια Ράγκλαντ συνόδευσε την κόρη της στην εκκλησία

Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα μάτια της η 61χρονη Ντόρια Ράγκλαντ συνόδευε την κόρη της στο αυτοκίνητο που τους οδήγησε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Μεγάλος απών ο πατέρας της Μέγκαν ο οποίος όμως σε δηλώσεις του αμέσως μετά τον γάμο της κόρης του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της σόουμπιζ ΤΜΖ είπε: «Η αγαπούλα μου είναι υπέροχη, δείχνει πολύ ευτυχισμένη».

«Συγκινητικός και χαρούμενος» ήταν ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν, όπως δήλωσε ο πατέρας της νύφης, ο οποίος παρακολούθησε τον γάμο της κόρης του στην τηλεόραση από την Καλιφόρνια, εκφράζοντας περηφάνια για το ευτυχές γεγονός και τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραστεί.

«Θα ήθελα πολύ να είμαι εκεί, τούς εύχομαι κάθε ευτυχία» δήλωσε ο 73χρονος Αμερικανός που αναρρώνει μετά την επέμβαση στην καρδιά στην οποία υποβλήθηκε αυτή την εβδομάδα.





Βροχή διασημοτήτων στον βασιλικό γάμο
Για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι, έκτου στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, ο κατάλογος των προσκεκλημένων δεν περιλάμβανε πολιτικούς αλλά πολλές προσωπικότητες της σόουμπιζ και φίλους του ζευγαριού.

Το παρών έδωσαν η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του τένις Σερένα Ουίλιαμς, ο διεθνής παίκτης του ράγκμπι Τζέιμς Χάσκελ, ο βρετανός ηθοποιός ‘Ιντρις Ελμπα, γνωστός για το ρόλο του Μαντέλα που υποδύθηκε, ο βρετανός τραγουδιστής Τζέιμς Μπλαντ, συνθέτης της επιτυχίας «You’re beautiful», πρώην στρατιώτης όπως ο Χάρι, ο οποίος τραγουδούσε στους Invictus Games, τους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνει κάθε χρόνο ο πρίγκιπας Χάρι για ανάπηρους στρατιώτες.

Καλεσμένοι ήταν και αρκετοί ηθοποιοί της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Suits», όπου πρωταγωνίστησε η Μέγκαν, όπως ο «σύζυγός» της στη σειρά Πάτρικ Ανταμς, ο Γκάμπριελ Μαχτ, η Σάρα Ράφερτι, όπως και οι βρετανοί συνάδελφοί τους Τομ Χάρντι και Κάρεϊ Μάλιγκαν.

Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων ήταν ένας στενός φίλος του Χάρι, ο πρίγκιπας Σιίσο του Λεσότο, με τον οποίο ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα ορφανά του AIDS. Από την πλευρά της οικογένειας, οι αδελφοί και οι αδελφές της αείμνηστης Λαίδης Νταϊάνας, όπως ο κόμης Τσαρλς Σπένσερ, ήταν όλοι καλεσμένοι.

Και οι δύο μεγάλες αγάπες του Χάρι πριν ο πρίγκιπας γνωρίσει τη Μέγκαν: η Τσέλσι Ντέιβι και η Κρεσίντα Μπόνας είχαν λάβει τη θέση τους στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Το παρών έδωσαν επίσης ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και η δικηγόρος σύζυγός του Αμάλ, η βασίλισσα των αμερικανικών talk-shows ‘Οπρα Γουίνφρεϊ, ο τραγουδιστής ‘Ελτον Τζον και ο σύζυγός του Nτέιβιντ Φέρνις, ο βρετανός άσσος του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ και η γυναίκα του Βικτόρια, σχεδιάστρια μόδας και πρώην μέλος του συγκροτήματος Spice Girls.

Σπάνια εξαίρεση από τους πολιτικούς: ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, ο οποίος είχε συνδεθεί με τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι μετά τον θάνατο της μητέρας τους, παρέστη στο γάμο.


Σερένα Ουίλιαμς

Τζέιμς Χάσκελ

'Ιντρις Ελμπα

Τζέιμς Μπλαντ

Πάτρικ Ανταμς

Γκάμπριελ Μαχτ

Σάρα Ράφερτι

Τομ Χάρντι

Κάρεϊ Μάλιγκαν

Ο αδελφός της Diana, Earl Spencer και η σύζυγός του, Countess Spencer

Lady Kitty Spencer

Τζορτζ Κλούνεϊ και η δικηγόρος σύζυγός του Αμάλ
Ντέιβιντ Μπέκαμ και η γυναίκα του Βικτόρια
Τσέλσι Ντέιβι
Κρεσίντα Μπόνας
'Ελτον Τζον
'Οπρα Γουίνφρεϊ

Ήταν Εγγλέζοι στο… γαμήλιο ραντεβού τους

Οι Άγγλοι διακρίνονται για την αυστηρότητά τους στην τήρηση των προγραμμάτων που θέτουν, έτσι έκαναν και σήμερα ημέρα του γάμου της χρονιάς. Μπορεί το πρωτόκολλο να μην τηρήθηκε κατά γράμμα ωστόσο ακολούθησαν το γαμήλιο πρόγραμμα σχολαστικά.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε:
Από τις 09.30 το πρωί (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδος) έως τις 11.00 ήταν προγραμματισμένη η προσέλευση των καλεσμένων στον «Στρογγυλό Πύργο» (Round Tower) και η είσοδός τους στον προθάλαμο πριν πάρουν τις θέσεις τους.
Στις 11.20 (13.20 ώρα Ελλάδος) κατέφθασαν μέλη της βασιλικής οικογένειας και μπήκαν στον Ναό.
Στις 11.45 (13.45 ώρα Ελλάδος) έφτασαν ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδελφό του Δούκα του Κέμπριτζ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Στις 11.55 (13.55, ώρα Ελλάδος) έφτασε η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν και το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας που μπήκε  στην εκκλησία πριν από τη νύφη. 

Στις 11.59 (13.59, ώρα Ελλάδος) η Μέγκαν Μαρκλ φτάνει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με αυτοκίνητο με τα δέκα παρανυφάκια και τη μητέρα της. Όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε η Μέγκαν Μαρκλ μαζί με τα παρανυφάκια περπάτησε μόνη της μέχρι το σημείο του διαδρόμου όπου συνάντησε τον πρίγκιπα Κάρολο ο οποίος την παρέδωσε στον Χάρι.
Στις 12.00 (14.00, ώρα Ελλάδος) άρχισε η τελετή. Το μυστήριο του γάμου τέλεσε ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Κόνερ, επικεφαλής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας Τζάστιν Ουέλμπι τέλεσε την ανταλλαγή των όρκων.

Στις 13.05 (15.05, ώρα Ελλάδος) οι νεόνυμφοι πραγματοποίησαν βόλτα 25 λεπτών με άμαξα στους δρόμους του Ουίνδσορ.
Στις 15.30 (16.30, ώρα Ελλάδος) οι καλεσμένοι αποχώρησαν από την αίθουσα δεξιώσεων του Πύργου (St George’s Hall) που παρέθεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Χάρι και η Μέγκαν έφτασαν στη δεξίωση περίπου μισή ώρα αργότερα από τους καλεσμένους τους έπειτα από την βόλτα τους με άμαξα στο Ουίνδσορ.
Στις 19.00 (21.00, ώρα Ελλάδος) ο γαμπρός και η νύφη φτάνουν στο Frogmore House για τη βραδινή δεξίωση που παραθέτει ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος.
 Frogmore House

Πηγή σχεδιαγράμματος: Telegraph

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η βασιλική άμαξα. Πηγή σχεδιαγράμματος: Telegraph

Οι καλεσμένοι και οι λίρες 

2.640 άτομα είναι καλεσμένα στο κάστρο για να δουν τους νεόνυμφους να καταφθάνουν. 800 άτομα χωράει το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. 600 είναι οι καλεσμένοι στην εκκλησία. 250 είναι τα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην τελετή.
Ένας γάμος ο οποίος αναμένεται να είναι ο γάμος της χρονιάς από πολλές απόψεις, μεταξύ άλλων και λόγω κόστους, το οποίο εκτιμάται, σύμφωνα με τη «Daily Star» ότι θα αγγίξει τα 36,6 εκατ. ευρώ.

Υπεύθυνος διοργάνωσης γάμων που έκανε τους υπολογισμούς εκτιμά ότι τα 34,3 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ασφάλεια και τα υπόλοιπα 2,3 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα γάμου.

57.000 ευρώ η γαμήλια τούρτα, τα ποτά 220.000 ευρώ, η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση 195.000 ευρώ, η μουσική 343.000 ευρώ και οι τρομπέτες με τις οποίες θα αναγγελθεί το χαρμόσυνο νέο 103.000 ευρώ.
Τα λουλούδια εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 126.000 ευρώ και μόνο το τσάι και τα λουκανικοπιτάκια που θα προσφερθούν στους 2.600 καλεσμένους που θα βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου θα κοστίσουν περί τις 29.000 ευρώ.

H γαμήλια τούρτα

Το υπερπολυτελές παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
To Παλάτι του Ουίνδσορ είναι βρετανική βασιλική κατοικία. Το κάστρο είναι αξιοσημείωτο για τη μακροχρόνια σύνδεσή του με την αγγλική και αργότερα με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, αλλά και για την αρχιτεκτονική του. Το αρχικό κάστρο του Ουίνδσορ χτίστηκε τον 11ο αιώνα, μετά την νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας υπό τον Γουλιέλμο Α΄. Από την εποχή του Ερρίκου Α΄ χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε μονάρχες, όντας το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης.
Το κάστρο περιλαμβάνει το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί τον πνευματικό τόπο του κάστρου.
Πανοραμική λήψη του κάστρου όπου θα διεξαχθεί ο βασιλικός γάμος:

Είναι το πολυπληθέστερο κάστρο στον κόσμο, καθώς, περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ χρησιμοποιεί το κάστρο για τη διαμονή της τα Σαββατοκύριακα, καθώς και ως τόπο δεξιώσεων και υποδοχής ξένων προσκεκλημένων.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκεί η Τελετή του Βατερλώ, με την παρουσία της βασίλισσας, και η ετήσια τελετή του Τάγματος της Περικνημίδας, που γίνεται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το Κάστρο είναι, επίσης, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης