Ο γερμανικός Τύπος για το ξεκλείδωμα της 6ης δόσης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011, 21:45
Ο γερμανικός Τύπος για το ξεκλείδωμα της 6ης δόσης
Στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης αναφέρονται οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες της Τετάρτης. Αναφορές γίνονται, επίσης, στην επιστολή Σαμαρά, αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Η Welt Online σημειώνει: «Η Ελλάδα, που απειλείται με χρεοκοπία, θα λάβει, όπως αναμενόταν την επόμενη δόση των 8 δις ευρώ. […] Μετά τη δέσμευση των κορυφαίων ελλήνων πολιτικών να τηρήσουν το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, είχαν εκπληρωθεί οι όροι της ΕΕ».

H εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου: «Η χρεοκοπία της Αθήνας απετράπη εκ νέου. Μετά από μήνες αθετημένων υποχρεώσεων και νέων όρων, οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Η Berliner Morgenpost: «Μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επαπειλούμενη χρεοκοπία το Eurogroup ενέκρινε τη νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης είχε καθυστερήσει επειδή η τρόικα είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Οι διαμάχες για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μια μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο καλείται τώρα να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα μέτρα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Η ΕΕ προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των ελλήνων συντηρητικών για το πρόγραμμα προσαρμογής προκειμένου η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους ακόμη και με μια κυβέρνηση Σαμαρά».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αφού αναφέρεται στις δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, επισημαίνει: «Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν βελτιώσεις. “Η Ελλάδα έκανε πολλά στο πεδίο εξυγίανσης των δημοσιονομικών της” […] σημειώνει η Tullia Bucco από την Unicredit. Πρέπει όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα. […] Οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και συνεπώς στην ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δεν προχωρούν».

«Σύνταξη για δημοσίους υπαλλήλους, μειώσεις στους μισθούς», είναι ο τίτλος στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που σημειώνει: «Η Ελλάδα ξεκινά με την υλοποίηση των συμπεφωνημένων». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «αυτή την εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση τόλμησε για πρώτη φορά να προχωρήσει σε περικοπές στο δημόσιο, σε περικοπές που κρίνονταν τόσο επιτακτικές». Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια, στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, στις μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σήμερα στη δίκη δημοσιογράφων του γερμανικού περιοδικού Focus που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα με αφορμή το εξώφυλλο του περιοδικού με την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία. Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και τα επιχειρήματα των δυο πλευρών, η εφημερίδα καταλήγει στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων και όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ελευθερία του τύπου και της σάτιρας συνιστούν βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Το ρεπορτάζ του Focus δεν είναι θέμα που θα έπρεπε να φτάσει στο δικαστήριο».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011, 21:46