Στις 24 Αυγούστου 2015 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δώρισε ένα νεφρό στη σύζυγό του Έλκε. Η ημερομηνία αυτή γιορτάζεται από το ζεύγος Μπυντενμπέντερ – Σταϊνμάιερ ως ένα είδος γενεθλίων.

Πάντως τα… κανονικά γενέθλια του γερμανού υπουργού Εξωτερικών είναι στις 5 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικό κλείνει τα 60 του χρόνια. Μία ηλικία κάθε άλλο παρά απαγορευτική για έναν πολιτικό, αλλά συνάμα κομβική για την μετέπειτα σταδιοδρομία του.
 
Η ηλικία του δεν φαίνεται να αφήνει αδιάφορο του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συμπλήρωσε τον Δεκέμβριο τα 60 του χρόνια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών του έγραψε: «Μην σε τρομάζει αυτός ο αριθμός και ξέχασέ τον πολύ γρήγορα πάλι». Μία συμβουλή που πιθανότατα θα προσπαθήσει ακολουθήσει σήμερα και ο ίδιος στα εξηκοστά του γενέθλια.

Μερίδιο στην αναβάθμιση της Γερμανίας διεθνώς

Έξι χρόνια ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συμπληρώνει ο ΣταϊνμάιερΟ πολιτικός από τη Βεστφαλία καταλαμβάνει στις δημοσκοπήσεις συχνά την πρώτη ή τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα δημοφιλέστερα πολιτικά πρόσωπα. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει βάλει το «λιθαράκι» για την αναβάθμιση της Γερμανίας στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύντομα, συμπληρώνει εξαετία ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, περισσότερο και από τον εμβληματικό καγκελάριο του SPD Βίλι Μπραντ. Τους επόμενους μήνες θα προσπεράσει σε θητεία τον Κλάους Κίνκελ και τον Γιόσκα Φίσερ. Μετά απομένει μόνο ο φιλελεύθερος Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος βέβαια, με 18 χρόνια θητείας, στο υπουργείο Εξωτερικών είναι απλησίαστος.

Στο Βερολίνο κυκλοφορούν ήδη πολλά σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Σταϊνμάιερ. Ορισμένοι τον θεωρούν ως διάδοχο του Γιόαχιμ Γκάουκ στον προεδρικό θώκο της Γερμανίας σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν διεκδικήσει να συνεχίσει την θητεία του.

Σύμφωνα με πρόσφατο σχόλιο του Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, «ο Σταϊνμάιερ θα γινόταν ένας καλός ομοσπονδιακός πρόεδρος». Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει διακριτικά τις δυνατότητές του να γίνει ο επόμενος γερμανός πρόεδρος.

Πιθανότερο σενάριο η παραμονή στο υπουργείο Εξωτερικών

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν θα επιδιώκει να τεθεί για δεύτερη φορά αντίπαλος της Άνγκελα ΜέρκελΈνα άλλο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει είναι το ενδεχόμενο να προσπαθήσει για δεύτερη φορά να διεκδικήσει το αξίωμα του καγκελαρίου στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, εάν βεβαίως ο νυν πρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη διαδοχή της Μέρκελ. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπερέχει κατά κράτος σε ποσοστά δημοτικότητας. «Αυτό όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι», όπως οδυνηρά διαπίστωσε και ο ίδιος στην εκλογική ήττα του 2009. Είναι φυσικό να θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια δυσάρεστη επανάληψη.

Πιθανότερη εκδοχή για τον Σταϊνμάιερ είναι να διατηρήσει το σημερινό του αξίωμα. Ενδεχομένως να γίνει και αντικαγκελάριος εφόσον διατηρηθεί ο μεγάλος συνασπισμός SPD και CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) και αν ο νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο για να αφοσιωθεί στη διεκδίκηση της καγκελαρίας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης